МУСАКА ОД ТИКВИЦА

Потребно је:

* 6 јаја

* 200 г младог сира

* 100 г ренданог пармезана

* кашичица соли

* прстохват бибера

* 6 тиквица

* 4 парадајза

* шака свежег босиљка

* 4 парчета старијег хлеба

* маслиново уље

Изрендајте тиквице, посолите и оставите да се мало оцеде. Загрејте рерну на 170 степени. У већој посуди умутите јаја са сиром док не добијете глатку смесу, додајте рендани пармезан, со и бибер. Исецкајте парадајз на ситније комаде, па добро исцедите течност, додајте босиљак, оцеђени парадајз и нарендане тиквице смеси од умућених јаја. Наквасите хлеб са мало воде, па га оцедите помоћу кухињског папира. Влажан хлеб додајте овој смеси од јаја, све добро промешајте да се сједини. Ватросталну чинију подмажите маслиновим уљем. Сипајте смесу, поравнајте. Пеците око 40 минута.

КУВАНЕ КУГЛИЦЕ

Потребно је:

* 250 г крављег сира

* кашичица соли

* јаје

* 30 г маслаца

* 50 г хлеба

* 100 мл млека

* 100 г гриза

* со

* 80 г маслаца

* 100 г презле

Крављи сир посолите, помешајте с јајетом, додајте отопљени маслац, хлеб натопљен у млеку, па исцеђен, затим гриз. Све добро измешајте па нека стоји сат, а затим влажним рукама обликујте куглице. Ставите око литар и по воде у шерпу да проври са мало соли, па додајте куглице и кад избију на површину кувајте 15 минута. У тигању, на отопљеном маслацу испржите презлу док не добије златножуту боје. Куване куглице извадите да се оцеде па их ставите на претходно припремљену презлу. Протресите тигањ како би се уваљале у презлу. Послужите уз јогурт, киселу павлаку.

ЦРВЕНЕ ПАПРИКЕ

Потребно је:

* 6 дугуљастих црвених паприка

* шака першуна

* кашика оригана

* 250 г хлеба (с кором)

* 5 кашика ренданог пармезана

* 3 чена белог лука

* со

* бибер

* 5 кашика маслиновог уља

Паприке оперите, скините им петељку и одрежите врх. Рерну укључите на 200 степени. Стари хлеб искидајте на ситније комаде. У чинију ставите уситњени хлеб, насецкани першун, оригано, додајте пармезан, згњечени бели лук, со, бибер и маслиново уље. Смесу рукама измешајте како би све мрвице хлеба биле обложене уљем и пармезаном. Напуните паприке, сложите их у мало науљену посуду и пеците око 15 минута, окрените их па вратитe у рерну још 20 минута.

ПУЊЕНИ ПЛАВИ ПАТЛИЏАН

Потребно је:

* 4 мања плава патлиџана

* маслиново уље

* 200 г млевеног меса

* црни лук

* 2 чена белог лука

* 200 мл пасираног парадајза

* со

* бибер

* 4 парчета тоста

* 120 г траписта

* 50 г пармезана

* пола везе першуна

Оперите и преполовите патлиџан. Издубите средину и половине сложите у плех који сте обложили пек-папиром. Премажите уљем и запеците у загрејаној рерни на 200 степени 15 минута. Док се пеку, издинстајте месо у тигању на мало уља. Када течност испари, додајте насецкани лук и кувајте док лук не омекша, затим додајте уситњени бели лук и мало продинстајте. Смеси додајте издубљени део плавог патлиџана па наставите да кувате још десетак минута мешајући повремено. Залијте парадајзом, додајте со, бибер, тост исецкан на мање комаде и кувајте док течност не испари. Смесом пуните патлиџан и по врху поспите нарендани трапист и пармезан. Пеците у угрејаној рерни на 200 степени око 20 минута. Пред крај извадите из рерне, поспите сецканим першуном и вратите још једном у пећницу.