Сочиво је као махунарка неоправдано запостављено, без обзира на то што је изузетно укусно и препуно протеина, корисних угљених хидрата, минерала и влакана. Поседује и високе концентрације витамина Б, али зато не садржи засићене масноће и штетни холестерол. Идеална је намирница за активне особе као што су спортисти и људи изложени великим физичким напорима. Захваљујући сложеном саставу и обиљу присутних влакана, угљени хидрати из сочива после оброка постепено одлазе у крвоток, па таква особа и после неколико сати осећа снагу. Због богатства протеинима сочиво може да се комбинује и са јајима и са месом, а на тај начин прави се уштеда у кућном буџету, што нимало није занемарљиво.

ВИТАМИНСКА СУПА

Потребно је:

* 250 г сочива

* шаргарепа

* корен першуна

* средња главица црног лука

* чен белог лука

* по 2 кашике уља и брашна

* со и бибер

Опрано сочиво кувајте у сланој води заједно са шаргарепом и першуном, а при крају досолите и побиберите. На угрејаном уљу испржите сецкани црни лук и брашно, додајте ситно сецкани бели лук и универзални зачин, па све сипајте у скувану супу.

МИРИШЉАВИ БЕЗМЕСНИ ПАПРИКАШ

Потребно је:

* 300 г сочива

* 3 кромпира

* 3 чена белог лука

* шаргарепа

* веза першуна

* неколико листова жалфије

* мало маслиновог уља

* со и бибер

На маслиновом уљу пропржите насецкан бели лук, першун и шаргарепу. Додајте сочиво, сипајте мало воде, и све заједно динстајте водећи рачуна да не загори. Смесу затим посолите и побиберите, додајте листиће жалфије, а затим доливајте помало воде док сочиво не буде напола скувано. Тада додајте исечен кромпир и све помешајте. Долијте још хладне воде да сочиво и кромпир добро огрезну, температуру повећајте док јело не проври, а онда смањите и кувајте на тихој ватри док све не омекша.

УКУСНЕ ЋУФТЕ

Потребно је:

* 150 г сочива

* 100 г тврдог ренданог сира

* тиквица

* главица црног лука

* 3-4 чена белог лука

* јаје

* 3 кашике уља

* 6 кашика презли

* 3 кашичице сецканог першуна

* кашичица соли

* мало бибера и слатке паприке

* презле

* кукурузно брашно

Оперите сочиво, сипајте воду и ставите да се кува око 20 минута. Када је кувано процедите и ставите у дубљу посуду да се прохлади. Док се сочиво кува, нарендајте тврди сир и тиквицу, а лук исецкајте па помешајте са куваним сочивом. Додајте јаје, уље, презле, исецкани першунов лист, зачине. Све састојке добро измешајте да се сједине, па влажним рукама обликујте ћуфтице. Уваљајте их у мешавину кукурузног брашна и презли. Пржите их на уљу, а испржене вадите на салвету да се оцеде од масноће. Ћуфте можете да направите и неколико сати пре пржења и оставите у фрижидеру да се боље стегну. Служите их преливене у парадајз сосу или неком другом, уз прилог по жељи, најбоље уз кромпир пире.