ДРУГАЧИЈА ПИЛЕТИНА

Потребно је:

200 г пилећег филеа

пола главице зелене салате

30 г руколе

авокадо

манго

50 г сира бри

со, бибер

маслиново уље

сок од пола лимуна

30 г пињола


Пилетину исеците на коцкице, зачините и испржите на маслиновом уљу. На печену пилетину ставите кришке сира да се мало истопе. Авокадо и манго очистите и исеците на коцке или кришке. Охлађену пилетину са сиром помешајте са авокадом и мангом и распоредите по зеленој салати. Зачините маслиновим уљем, лимуновим соком и поспите руколом и пињолама које сте претходно мало пропржили у тигању без масноће.


СОЧНЕ ШПАГЕТЕ

Потребно је:

200 г шпагета

зрели авокадо

сок од пола лимуна

струк младог лука

2 чена белог лука

со, бибер

босиљак

маслиново уље

4 комада сушеног парадајза


Ставите воду у лонац, посолите и кад проври додајте шпагете. Скувајте их ал денте и оцедите. Док се шпагете кувају, спремите сос. Авокадо преполовите, извадите му коштицу и издубите га кашиком. Убаците га у блендер и миксајте "месо" из авокада. Додајте бели лук, млади лук, лимун, со, босиљак, а по потреби и мало воде у којој се кувала паста и добро измиксајте да добијете кремасти сос. За јачи укус, додајте мало маслиновог уља. Скуване шпагете сипајте у чинију и прелијте припремљеним сосом. Измешајте, побиберите, поспите першуном и комадима сушеног парадајза.


ХЛАДНА ЧОРБА

Потребно је:

100 мл хладне воде

200 мл јогурта

чаша киселе павлаке

2 мања, зрела авокада

2 мања краставца

2 струка младог лука

со, бибер

першун


Очистите авокадо, извадите коштицу. У блендер ставите воду, јогурт, киселу павлаку, краставац који сте опрали и исекли на ситније коцке, очишћен и ситно исецкан млади лук, листове першуна, со и бибер, и на крају "месо" од авокада. Све самељите и ставите у фрижидер још пола сата да се охлади. По жељи можете послужити са коцкицама леда и украсити штапићима од краставца и наном. Сипајте у мање чаше.


САЛАТА СА ТУЊЕВИНОМ

Потребно је:

конзерва туњевине

велики авокадо

2 кашике маслиновог уља

3 кашике свеже исцеђеног лимуновог сока

2 струка младог лука

2 кашике сецканог першуна

со, бибер


У већу чинију ставите туњевину. Авокадо пресеците на пола, извадите коштицу и исеците на ситније коцке и додајте их туни. Затим убаците на колутове исецкан млади лук, маслиново уље, лимунов сок, бибер, со и першун и све добро измешајте. Послужите на кришкама препеченог хлеба или уз обиље зелене салате.


ЛОСОС У ЗЕЛЕНОМ СОСУ

Потребно је:

400 г филеа лососа

зрели авокадо

црни лук

ситно сецкан першун

сок од пола лимуна

маслиново уље

со, бибер


Свежи филе лососа нарежите на неколико комада. Посолите, побиберите. Авокадо огулите па ставите у сецкалицу са соком од пола лимуна и неколико кашика маслиновог уља. Затим додајте ситно сецкани лук и першун, па посолите. Маслиново уље загрејте на средњој температури па ставите филете лососа, прво део са кожом, затим ружичасти део и сваку страну пржите неколико минута. Готов лосос послужите на креми од авокада.


ПУЊЕНИ "БРОДИЋ"

Потребно је:

2 авокада

4 тврдо кувана јајета

2 чена белог лука

3 кашике лимуновог сока

першун

со, бибер

150 г чери парадајз

зелена паприка


Авокадо преполовите, извадите коштицу, затим пажљиво издубите месо водећи рачуна да не оштетите омотач. Месо авокада убаците у миксер, додајте тврдо кувана јаја, лимунов сок, бели лук, першун, со и бибер. Измиксајте па пребаците у чинију. Додајте чери парадајз исечен на половине и паприку исецкану на траке и све лепо промешајте. Смесом филујте издубљене половине авокада и служите хладно. Пре служења мужете посути листићима бадема или наренданим сиром.


ПИЦА СА КРЕМ-СИРОМ

Потребно је:

160 г брашна

8 г свежег квасца

мало шећера

мало соли

90 мл млаке воде

2 кашике маслиновог уља

За надев :

150 г крем сира

2 авокада

10 чери парадајза

10 црних маслина

150 г моцареле

100 г траписта

сок од пола лимете


Замесите тесто од наведених састојака и оставите да нарасте док се волумен не дуплира. Кад се то деси, тесто растањите оклагијом у плех пречника 26 цм. Премажите крем-сиром, авокадо преполовите, одстраните коштицу, па пажљиво издубите сав садржај. Исеците на режњеве. Чери парадајз пресеците на половине, маслине такође и извадите им коштице. Сиреве нарендајте па све састојке распоредите по пици. Пеците око пола сата у рерни загрејаној на 200 Ц. Пре сервирања, по пици исцедите сок од пола лимете.,