СОЧНА ЋУРЕТИНА

Потребно је:

* 400 г ћурећих груди

* 3 кашике брашна

* 30 г путера

* 2 главице црног лука

* 2 чена белог лука

* шаргарепа

* 1 дл белог вина

* 2 дл воде

* 200 г печурака

* со

* бибер

* 2 кашичице биљног зачина

* кашика густина

* 3 кашике киселе павлаке

Исеците шницле на мање комаде, па сваки уваљајте у брашно и ређајте у шерпу коју сте премазали путером. Мало пропржите са обе стране, извадите шницле на тањир, па у истој шерпи пропржите ситно исецкан црни и бели лук и шаргарепу исецкану на коцкице. Након неколико минута додајте шницле, прелијте их вином и водом, поклопите и крчкајте на тихој ватри око пола сата. Затим додајте печурке и динстајте још пола сата. Пред крај посолите, побиберите, убаците биљни зачин, прелијте павлаком и густином размућеним у мало воде. Динстајте још пет минута да се све лепо сједини. Сервирајте уз барени пиринач, пржен

СУПА ОД ПРОКЕЉА

Потребно је:

* 500 г прокеља

* 40 г маслаца

* црни лук

* празилук

* кромпир

* коцка пилеће супе

* чаша млека

* беланце

* 100 мл киселе павлаке

* со

* веза першуна

Прокељ очистите, кратко прокувајте у благо посољеној води и оцедите. На маслацу кратко пропржите ситно исецкан лук и празилук нарезан на колутиће. Додајте прокељ, кромпир исечен на коцкице и око литар воде. Када проври, додајте пилећу коцку за супу и кувајте на лаганој ватри док поврће не омекша. Пред крај кувања додајте млеко. Омекшало поврће заједно са течношћу уситните у електричној сецкалици, а затим вратите у лонац. По потреби долијте још мало воде, па кратко прокувајте. Беланце умутите у чврсти снег, па му додајте павлаку. Наспите у чорбу, додајте ситно исецкан першун и нека још једном проври.

ЗАПЕЧЕНИ КАРФИОЛ

Потребно је:

*главица карфиола

* кашичица соли

* 30 г путера

* 50 г презле

За прелив:

*3 јајета

* 3 кашике киселе павлаке

* 4 кашике млека

* прстохват соли и бибера

Карфиол оперите и поделите на цветове. Скувајте га у сланој води, водећи рачуна да се не прекува и добро оцедите. Укључите рерну да се греје на 200 Ц. Ватросталну чинију намажите путером, па поспите презлом. Затим сложите оцеђене цветове карфиола и притисните их виљушком. Убаците у врућу рерну да се пече 10 минута. За то време, умутите јаја са павлаком и млеком. Посолите и побиберите. Извадите карфиол из рерне и сипајте јаја преко њега. Виљушком раздвојте карфиол на неколико места да би се прелив боље умешао. Вратите у рерну да се запече још 20 минута.