НА слаткише смо слаби готово сви. Занос или, у мањој мери, равнодушност према посластицама зависи од одређених можданих функција. У зависности од активности центра одговорног за осећање задовољства, једни реагују и на слику чоколаде, док други потпуно равнодушно пролазе поред ње не примећујући је, објашњавају броматолози који се баве науком о храни.

Мозак различитих људи различито реагује на храну, због чега је некоме заиста тешко да се одупре жељи да поједе, рецимо, целу чоколаду. Другачије реагују и ако чоколаду виде само на слици или ако осете њен укус. Особама које не реагују на слику потребан је додатни стимуланс, односно да чоколаду и пробају. Такво понашање показује да је њихов центар у мозгу одговоран за осећање задовољства мање активан, у поређењу са особама које без слаткиша готово не могу.