УКУСНИ БРУСКЕТИ


Потребно је:

8 чери парадајза

100 г крем сира

100 г фета сира

1 лимун

2 чена белог лука

2 кашике маслиновог уља

4 комада багета

со, бибер

свеж першун


Хлеб тостирајте или га благо испеците у тигању. Крем-сир помешајте са лимуновим соком и тиме премажите тост. Загрејте маслиново уље и на тихој ватри испржите чери парадајз. Када омекша, додајте бели лук и зачините по укусу. Склоните са ватре, прелијте још мало са лимуновим соком и оставите да се охлади. Охлађени парадајз ставите на хлеб са сиром и додајте комадиће фета сира и свеже исецкан першун.


ОКРЕПЉУЈУЋА СУПА


Потребно је:

1400 г чери парадајза

3 кромпира

3 кашике маслиновог уља

црвени лук

чен белог лука

4 шаргарепе

свеж босиљак или першун

со, бибер


На загрејаном маслиновом уљу пропржите ситно насецкан црвени лук, шаргарепу, першун и бели лук. Додајте кромпир сечен на мање комаде и чери парадајз, промешајте, па налијте водом и поклопите да се крчка. Склоните са рингле па преручите у блендер и добро измиксајте, или то урадите штапним миксером. Вратите на ринглу, долијте још мало воде и зачините по укусу.


ПИЛЕТИНА СА КРОМПИРОМ


Потребно је:

600 г пилећег меса

4 кромпира

7 комада чери парадајза

чен белог лука

со, бибер

босиљак


Кромпир ољуштите и исеците на колутове. Издинстајте црни и бели лук на маслиновом уљу, па их ставите у тепсију за рерну. У њу преко лука поређајте пилетину и кромпир. Одозго ставите чери парадајз исечен напола. Зачините по жељи, прелијте босиљком и пеците у рерни на 200 степени.


ОСВЕЖАВАЈУЋА САЛАТА


Потребно је:

100 г руколе

200 г чери парадајза

250 г фета сира

50 г моцарела сира

150 г маслина

маслиново уље

оригано

балзамико сирће


Оперите руколу и чери, који ћете потом пресећи напола. Поврће помешајте са маслинама и сиром исеченим на коцкице. Прелијте маслиновим уљем, ориганом и балзамиком. Можете да додате и ситно насецкан свеж першун.


ЛАГАНИ РИЖОТО


Потребно је:

400 г чери парадајза

црни лук

3 чена белог лука

повртна коцка за супу

200 г пиринча

100 г пармезана

со, бибер


У литар воде убаците коцку од поврћа за супу и сачекајте да проври. Пропржите ситно исецкан црни лук, па додајте бели лук. Убаците чери парадајз пресечен напола и динстајте десетак минута. Додајте пиринач и мешајте, а онда сипајте пола литра воде у којој сте растворили коцку за супу. Зачините по укусу, кувајте око 20 минута на тихој ватри. На крају поспите пармезаном и промешајте.


ГУРМАНСКА ПАСТА


Потребно је:

350 г макарона

350 г чери парадајза

200 г пилећих груди

црни лук

чен белог лука

100 г пармезана

со, бибер

босиљак


Пропржите коцкице пилетине у једном тигању, а у другом ситно исецкан црни лук. Додајте и чен белог лука, а после једног минута и чери парадајз. Динстајте уз стално мешање, па додајте коцкице меса, зачините и још мало динстајте да се добије компактна смеса. Скувајте макароне, процедите их и помешајте са сосом. Служите са пармезаном и поспите босиљком.