Изгледа као лимун, само зелен. Има укус као лимун, само опорији. Лимета, воће које припада цитрусима, потиче из југоисточне Азије и обилује витамином Ц, али садржи и гвожђе, калијум и калцијум.

Уобичајен је састојак у мексичкој, тајландској и вијетнамској кухињи, а цене је и кувари са западних простора због ароматичности и киселости. Користи се за коктеле, припрему сосова, маринада, поврћа и рибе. Добро се слаже са љутом алевом паприком. Ако се сок од лимете исцеди на исечено воће, на пример банане и јабуке, сачуваће се њихова боја и спречити појава браон мрља.

Кад је купујете, бирајте ону са глатком и јаркозеленом кором. Брзо се квари, па је чувајте у најлон кеси у фрижидеру најдуже 10 дана.


МЕКСИЧКА САЛАТА

Потребно је:

конзерва црног пасуља

конзерва кукуруза

црвена паприка

10 чери парадајза

4 везе младог лука

авокадо

веза першуна.

За сос:

2 лимете

пола шољице маслиновог уља

2 чена белог лука

кашичица соли

млевена љута паприка.


Направите сос тако што ћете добро измешати исцеђени сок лимете с маслиновим уљем, згњеченим белим луком, кашичицом соли и мало љуте папричице. Парадајз, паприку и авокадо насеците на коцкице, млади лук на колутиће, па их помешајте у посуди са кукурузом и пасуљем. Поспите ситно насецканим першуном, прелијте дресингом и добро промешајте.

ВОЋНИ НАМАЗ

Потребно је:

манго

лимун

лимета

3 јајета

100 г шећера

2 ванилин шећера

корица лимуна

корица лимете

100 г маслаца


Манго нарежите на комадиће, исцедите лимун и лимету, па добро умутите штапним миксером. У пире од манга додајте шећер, ванилин шећер и нарендане корице лимуна и лимете. У другој посуди штапним миксером умутите јаја, па им додајте пире од манга. Кувајте на пари уз мешање 15-20 минута док се не згусне. Маслац исеците на четири коцке, додајте једну коцку, скините с паре и мешајте док се не растопи, вратите на пару и мешајте још неколико минута, па додајте другу коцку маслаца и поновите поступак све док не потрошите све коцкице. Након што сте отопили и задњу коцкицу, вратите још мало на пару стално мешајући. Када је готово, улијте у посудице и одмах затворите како се не би створила корица. Овај намаз можете мазати на хлеб, али и користити као надев за пите. У смесу можете да додате и мало свеже нане.


ЋУФТЕ СА ТИКВИЦАМА

Потребно је:

500 г мешаног млевеног меса

100 г гауде

тиквица

лимета

50 г путера


Помешајте млевено месо, нарендану корицу лимете и сок, затим тиквице и сир нарезане на коцкице. Од припремљене смесе обликујте куглице величине ораха, сложите их у плех подмазан путером и пеците у рерни на 180 степени око пола сата.


ЉУТИ КАРФИОЛ

Потребно је:

велика главица карфиола

2 кашике сунцокретовог уља

1/2 кашичице млевеног ђумбира

кашичица млевеног кумина

шаргарепа

црвена паприка

2 парадајза

2 кашичице коријандера у праху

1/4 кашичице млевене љуте паприке

1/2 кашичице куркуме

со

бибер

шака насецканог першуна

лимета


Карфиол поделите на цветове и омекшајте их кувањем на пари. Охладите леденом водом и оцедите. Веће цветове нарежите на четири дела па ставите са стране. Насецкајте шаргарепу и црвену паприку на коцкице. Загрејте уље у великом тигању на средњој температури. Додајте 1/2 кашичице млевеног ђумбира и кашичицу кумина у праху и коцкице шаргарепе и паприке и кратко пропржите. Додајте карфиол, промешајте и динстајте неколико минута. За то време, нарендајте парадајз и насецкајте кору. Умешајте парадајз, 2 кашичице коријандера у праху, 1/2 кашичице куркуме, на врх ножа млевену љуту паприку, мало соли и бибера. Динстајте док течност од парадајза не испари. На крају додајте першун и сок од једне лимете, још једном прокувајте и послужите.