МАРИНИРАНА ЋУРЕТИНА

Потребно је:

* 1 кг ћурећих прса

* уље за печење

За маринаду:

* 3 кашике маслиновог уља

* 1 кашика лимуновог сока

* кашичица рузмарина

* 2 кашичице сенфа

* 2 чена белог лука

* со и бибер


Ћурећа прса оперите и посушите папирнатим убрусом. У мањој посуди помешајте маслиново уље, лимунов сок, рузмарин, сенф, згњечени бели лук, со, бибер. Маринадом премажите ћурећа прса и оставите нека мало одстоје. Маринирано месо кратко пропржите у тигању са свих страна, а затим ставите да печете у рерну. Пеците покривено алуминијумском фолијом на 180 степени око сат времена. За време печења повремено доливајте мало воде. Печена ћурећа прса исеците на одреске и послужите с куваним поврћем.

АРОМАТИЧНИ КРОМПИР

Потребно је:

* 1,5 кг младог кромпира

* со и бибер

* кашика уља

* 50 г маслаца

* кашика биљног зачина

* бели лук у праху

* кашичица сувог рузмарина

* 2 кашичице сувог першуна

* 1,5 дцл пива

* по потреби воде


Кромпир добро оперите, исеците и добро посолите. У тепсију додајте нарендани маслац и уље, затим кромпир. Поспите мешавином коју сте направили од биљног зачина, бибера, белог лука, рузмарина и першуна. Залијте пивом и добро измешајте, па ставите да се пече у загрејану рерну на 180 степени 50 минута. Током печења повремено промешајте и по потреби додајте по мало воде, отприлике 1-1,5 дл.

ОДРЕСЦИ ТУНЕ

Потребно је:

* 1 кг туне (нарезане на одреске)

За маринаду:

* пола литре воде

* 50 мл винског сирћета

* бибер у зрну

* ловоров лист

* 2 кашичице биљног зачина

* со

* 2 гранчице рузмарина

* 1 лимун

* 100 мл маслиновог уља


Одреске туне оперите, очистите од кожице и пажљиво одстраните средишњу кост. Кувајте их у прокључалој води којој сте додали сирће, бибер, ловор, биљни зачин и со, па наставите то да радите на лаганој ватри 10 минута. У ватросталну посуду слажите ред туне, затим листове ловора, рузмарин и кришке лимуна, па наставите тако док не потрошите сву туну. Прелијте процеђеном водом у којој се кувала риба тако да је прекрије, затим залијте уљем толико да прекрије туну како она не би дошла у додир са ваздухом. Поклопљено чувајте на хладном месту, у фрижидеру и до седам дана. Послужите с куваном блитвом или другим поврћем.


ПОТАЖ ОД БОРАНИЈЕ

Потребно је:

* 1 црни лук

* 2 чена белог лука

* 2 шаргарепе

* 250 г жуте бораније

* 2 средње гранчице рузмарина

* 700 мл повртне супе

* со и бибер


Црни и бели лук и опране иглице рузмарина ситно насецкајте и продинстајте у шерпи на мало уља. Шаргарепу исеците на колутове и заједно са свежом или залеђеном жутом боранијом додајте у шерпу. Наспите супу и кувајте док поврће не омекша. Посолите и побиберите по укусу. Измиксајте штапним миксером и пре служења, по врху поспите сецканим иглицама рузмарина.

ВЕГЕТАРИЈАНСКЕ ШПАГЕТЕ


Потребно је:

* 200 г шпагета

* со

* 2 кашике маслиновог уља

* 3 кашике путера

* 1 велика гранчица рузмарина

* 3 кашике ситно сецканог першуна

* 1 чаша ренданог сира грана падано или пармезана


У добро посољеној води кувајте шпагете да буду "ал денте". Док се шпагете кувају, припремите сос. У већем тигању растопите путер са маслиновим уљем. Додајте рузмарин и на лаганој ватри га пржите како би пустио арому. Додајте кутлачу воде у којој се кувају шпагете и оставите да се кува док пола не испари. Убаците ситно сецкани першун и пажљиво додајте шпагете. Добро промешајте, искључите ринглу и додајте рендани сир.

ПИЛЕТИНА СА ШАМПИЊОНИМА

Потребно је:

* 600 г пилетине

* 300 г шампињона

* биљни зачин

За сос:

* 1 кашика маслаца

* 2 кашике брашна

* коцка супе од поврћа

* 1 жуманце

* 1/2 дл киселе павлаке

* веза першуна

* 1/2 везе рузмарина

* сок од пола лимуна


У дубљем тигању на мало маслиновог уља пропржите комаде белог пилећег меса које сте претходно зачинили биљним зачином. Затим додајте печурке исецкане на траке и динстајте 10 минута. У другој шерпи, на маслацу пропржите брашно (нека запршка остане светла), полако залијте са 4 дл воде, додајте коцку супе од поврћа, динстајте око пет минута док се не згусне. Додајте лимунов сок, жуманце, киселу павлаку, ситно исецкан першун и рузмарин, све промешајте и прелијте преко пилетине. Послужите уз њоке или пире кромпир.

ПОВРТНИ РИЖОТО

Потребно је:

* 300 г пиринча

* 5 кашика маслиновог уља

* 2 чена белог лука

* 2 парадајза

* 1 жута паприка

* 1 патлиџан

* 1 шаргарепа

* пола целера

* 1 црвени лук

* 2 тиквице

* 30 г маслаца

* 1 дл белог вина

* 1 л супе од поврћа

* пармезан за посипање

* со и бибер

* веза рузмарина


Исеците парадајз на коцкице, као и тиквице, патлиџан и паприку. У тефлонском тигању угрејте уље с насецканим белим луком, додајте парадајз, паприку, патлиџан и тиквицу. Након неколико минута, извадите из тигања на тањир. У истом тигању истопите маслац и ту убаците целер, шаргарепу и лук, потом и пиринач па динстајте 10 минута. Додајте со и бибер и исецкану везу рузмарина, а на крају вино. Када алкохол испари, довршите кување поступним доливањем супе од поврћа. Кад је пиринач готов, помешајте га с поврћем које сте раније ставили на тањир. На крају све поспите пармезаном.