Црвена, жута, зелена бабура или кратка месната паприка је незаобилазан састојак вегетаријанског менија, али и многобројних јела са месом. По очуваности корисних састојака најбоља је свежа. Сирова паприка, као и спремљена у јелима помаже у лечењу многих болести и тегоба. Њени састојци на организам делују као антидепресив, антисептик, диуретик и моћан афродизијак. Помаже уклањању и лечењу авитаминоза, алергије, анемије, астме, артеросклерозе, ангине пекторис, инфаркта, астме, хипертензије, дијабетеса, катаракте, кашља, импотенције, опадања косе, остеопорозе, отежаног мокрења, реуматизма, старосног слепила, хемороида...


ПУЊЕНЕ НЕМАЈУ ПРЕМЦА

Потребно је:

За надев:

* 700 г мешаног млевеног меса

* 2 главице ситно исецканог црног лука

* 3 исецкана чена белог лука

* кашичица млевене слатке паприке

* кашичица соли * 1/2 кашичице црног бибера

* 6 кашичица пиринча

* кашичица ситно исецканог першуна

* кашичица универзалног зачина. Остало: 1 кг паприка

* 150 мл уља

* 2 велике кашике брашна

* веза целера

* 2 до 3 кашике концентрованог парадајза

* мало соли.


Паприке за пуњење очистите од семенки држећи је за петељку да би сте направили круг и отвор. Кроз отвор отклоните семе, а потом стављајте месни надев. У одговарајућу чинију ставите млевено месо, додајте му све наведене састојке, промешајте и пре пуњења пробајте да ли му је добар укус. Напуните паприке, а онда припремите сос у коме ће да се кувају. У посуду за кување ставите уље и пропржите на њему брашно, додајте концентровани парадајз и доливајте воду све док не добијете жељену густину соса. У сос ставите пуњене паприке и везу целера, а може и корен. Поклопите и кувајте око 60 минута.




ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ

Потребно је:

* 500 г свежег крављег сира

* 100 г горгонзоле

* 4 меснате црвене паприке

* јаје

* кашичица универзалног зачина

* 2 кашичице уља

* со

У благо посољеној води прокувајте целе паприке око 5 минута, па одмах охладите хладном водом. Пресците их по дужини, очистите од семенки и жилица. Миксером добро умутите свежи крављи сир с јајетом, горгонзолом исецканом на ситне коцкице и универзалним зачином. Распоредите сир у половине паприка и ставите у науљену ватросталну посуду. Ради бољег укуса и лепшег изгледа напуњене паприке можете прекрити исеченим колутићима чери парадајза или их посути мирођијом. Пеците у рерни на 200 степени око 20 минута. Служите их уз месо са роштиља или као лагано главно јело.


ПОХОВАНЕ У ПРЕЗЛАМА

Потребно је:

* 8 паприка

* 200 г сира

* 4 јајета

* 2 до 3 чена белог лука

* по укусу першун

* капар

* бибер

За поховање:

* 2 јајета

* по потреби брашно и презле.

Испеците паприке, огулите и очистите од семена, расеците по дужини, а можете да оставите и онако целе. На тигањ ставите кашичицу уља, додајте са виљушком мало размућено јаје и одмах у то виљушком измрвљени сир. Пржите док се све не уједначи, па додајте першун, бибер, капар и стишњен бели лук. Смесу измешајте и пуните паприке. Ако сте паприке расекли по дужини опет им након пуњења вратите претходни облик. Овако напуњене паприке прво уваљајте у брашно, па у размућено јаје и онда у презле. Оставите неки минут да одстоје како би се мрвице стегле и просушиле, поново умочите у јаје па пржите на загрејаном уљу да добију румену боју. Можете да их служите и топле и охлађене. Ради укуса можете да их поспете млевеним бибером.


САТАРАШ

Потребно је:

* 500 г паприка

* 500 г парадајза

* већа главица црног лука

* 5 кашичица уља

* кашичица шећера

* со

* универзални зачин

* црни млевени бибер

Очистите паприку и исецкајте на мање комадиће, а лук на листиће. Парадајз огулите, одстраните семенке и исеците. У широком тигању на загрејаном уљу испржите лук да буде стакласт, додајте шећер, а затим и припремљену паприку. Кад паприка мало омекша умешајте парадајз и универзални зачин, наставите да пирјаните све док сва течност не испари. На крају сатараш досолите и побиберите. Ради укуса можете додати и мало сојиног соса а по површини ставити свежи першун и разбити неколико јаја. Служите као топло предјело или оброк с разним прилозима.

Објашњење: За припрему сатараша пожељан је широки тигањ да би течност што пре испарила, а паприка сачувала чврстоћу и развила жељену арому.