КОКОСОВО, бадемово, сојино - на тржишту је много алтернатива за кравље млеко. Али која је најбоља? Млеко од соје, каже нова студија Мекгил универзитета у којој су истраживане карактеристике четири најчешће замене за млеко - кокосово, сојино, бадемово, пиринчано.

Сојино млеко, упркос томе што га многи због помало отужног укуса не воле, победник је јер има највише изофлавона, састојака који су важни у борби против рака.

Млеко од бадема има здраве масне киселине, које су важне у смањивању лошег холестерола, али му фале други хранљиви састојци. Напитак од пиринча има много угљених хидрата, а мало хранљивих састојака. Кокосово млеко које је популарно у Азији, помаже у смањењу лошег холестерола, али нема протеина и направљено је махом од масти. Осим тога, хранљиве вредности му се смањују ако стоји више од два месеца.

Научници кажу да је кравље млеко најбоље и најкомплетније пиће јер има и протеине и угљене хидрате и масти. Нетолеранција на лактозу која се догађа због недостатка ензима катозе у дигестивном тракту погађа 15-75 одсто одраслих, а највише пате Азијати и амерички староседеоци.