Воћно изненађење

За 6 особа: 60 г ољуштених бадема, гранчица, две нане, већа кришка лубенице од око 1 кг, 300 г диње, 200 г фете, 5 кашика маслиновог уља, со и бибер.

Лубеницу и дињу очистите, уклоните им семенке и исецкајте на коцкице па преручите у посуду за салату. Додајте грубо сецкане бадеме које сте претходно испржили у тефлонском тигању без масноће. Поспите измрвљеном фетом, прелијте маслиновим уљем, посолите, побиберите и лагано протресите посуду. Додајте опране листиће нане, све добро охладите и служите као хладно предјело или прилог уз месо са роштиља.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ендивија са кикирикијем

За 4 особе: 300 г рибљих филета, 5 црвених ендивија, 2 зелене јабуке, главица лука, 0,5 дл павлаке за кување, 50 г измрвљене фете, две кашике маслиновог уqа, 2 кашике прженог, сланог кикирикија, веза влашца, лимун, со и бибер.

Рибље филете посолите, побиберите, поређајте у плех обложен папиром за печење, попрскајте маслиновим уљем, пеците 10 минута у загрејаној рерни на 180 степени, охладите и одвојте месо од костију. Помешајте павлаку са измрвљеном фетом, додајте кашику маслиновог уља и сецкани влашац, посолите, побиберите и све енергично умутите. Ендивију оперите, уклоните коренасти део, одвојте листове и сипајте у посуду за салату. Додајте сецкани лук, јабуке исечене на штапиће или изрендане, као и грубо сецкани кикирики. Све прелијте припремљеним салатним преливом и до служења чувајте у фрижидеру.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Тестенине и поврће

За 4 особе: пакет тестенине по жеи, конзерва туњевине у уљу, 150 г зелених маслинки, 10 "чери" парадајза, 2 шаргарепе, 2 везе ротквица, веза першуна, со и бибер.

Сво поврће оперите и очистите. У две одвојене посуде у сланој, кучалој води скувајте тестенину и шаргарепу исечену на колутиће. Скувану тестенину охладите под млазом хладне воде, преручите у посуду за салату, додајте охлађену шаргарепу, добро оцеђену туњевину, полутке "чери" парадајза, маслине исечене на колутиће и целе, или преполовене ротквице. Посолите, побиберите, прелијте маслиновим уљем, поспите сецканим першуном, промешајте и охладите у фрижидеру.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Егзотично освежење

За 4 особе: неколико спољних листова кеља, 200 г жита, 5 кашика очишчених семенки сунцокрета, веза першуна, 3 кашике маслиновог уља, 2 кашике соја соса, 2 лимуна и со.

Жито кувајте у кључалој, сланој води да омекша, оцедите, сипајте у посуду за салату и оставите да се охладе. Додајте листове кеља, исечене на трачице и промешајте. Семенке сунцокрета кратко испеците у тефлонском тигању без масноће, охладите и сипајте у посуду за салату. Помешајте маслиново уље, соја сос и лимунов сок и прелијте преко салате. Поспите сецканим першуном, посолите, промешајте и служите.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Оријентална мешавина

За 4 особе: 800 г парадајза, 2 паприке, веза босиљка, пет, шест гранчица мајчине душице, четири, пет листова зелене салате, веза першуна, 2 главице лука, 2 чена белог лука, 2 јабуке, четири кришке хлеба, маслиново уље, 2 лимуна со и бибер.

Ситно исецкајте лук, бели лук, мајчину душицу, босиљак и першун. Све преручите у већу посуду за салату, додајте парадајз и паприку, исечене на коцкице и изрендане јабуке. Посолите, побиберите и промешајте. Хлеб поређајте у плех и пеците у загрејаној рерни да порумени па га охладите и изломите на комадиће. Овако добијене крутоне додајте у салату, све прелијте мешавином маслиновог уља и лимуновог сока, промешајте и одмах служите.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Пуњени парадајз

За 4 особе: 4 велика парадајза, 200 г замрзнутог кукуруза шећерца, кашичица, две рена из теглице, 150 г киселе павлаке, 150 г младог крављег сира, лимун, пола везе першуна, со и бибер.

Кукуруз кувајте два три минута у кључакој сланој води, оцедите и оставите са стране да се охлади. Парадајз оперите, осушите, одсеците им врхове и сачувајте их за поклопце, а средину пажљиво издубите кашичицом Издубљене парадајзе окрените наопако на упијајући папир да се савим оцеде. Посебно помешајте киселу павлаку, рен, сир, стругану лимунову кору и охлађени кукуруз. Посолите, побиберите и овом мешавином пуните парадајзе. Служите као хладно предјело.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Хладан крем од патлиџана

За 4 особе: 2 већа патлиџана, већи парадајз,60 мл уља, две, три кашике лимуновог сока, 2 чена белог лука и со.

Патлиџане оперите, осушите, положите у плех и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, повремено их окречући, да се равномерно испеку. Печене патлиџане ољуштите, препловите, па положите у већу цедиљку и оставите да се цеде два сата. Добро оцеђене патлиџане уситните и преручите у керамичку посуду. Додајте лимунов сок, уље, со и изгњечени бели лук и енергично мутите да добијете густ крем. Украсите парадајзом,исеченим на коцкице и служите као прилог уз печену пилетину или као укусан намаз за брускете.