Амерички туристички магазин „Конде Наст Травелер“ препоручује туристима у најновијем издању посету Београду, за којег каже да је светионик балканске културе и један од најпопуларнијих европских градова.

„Ово је најбоље време за планирање посете српској престоници у којој је присутно мноштво уметничког садржаја“, наводи угледни магазин, који се издаје у Њујорку.

Прочитајте још: Марина Абрамовић: Ја сам српска уметница (ФОТО+ВИДЕО)

Магазин позива туристе да Београд посете већ ове јесени и скреће пажњу на недавну београдску изложбу Марине Абрамовић, коју многи сматрају највећом перформанс-уметницом прошлог века, уз констатацију да је она „преузела“ Музеј савремене уметности у Београду.

„Изложба „Чистач“ која траје до 20. јануара је њена највећа и најзначајнија ретроспектива, која приказује њену 50-огодишњу каријеру. Такође ово је њена прва самостална изложба у земљи порекла. На изложби се може погледати више од 120 радова", преноси магазин.

Прочитајте још: За осам месеци у Србији боравило 2,49 милиона туриста

„Конде Наст травелер“ поручује читаоцима да, ако никада нису били у Београду, ова величанствена изложба представља најбољи изговор за упознавање српске престонице, која је светионик балканске културе и једног од најпопуларнијих европских градова.

Магазин препоручује туристима да посете и Музеј Николе Тесле, за који каже да је једна од најважнијих туристичких атракција Београда.

„Колекција, која је под заштитом УНЕСКО, сведочи о каријери Тесле посредством његових техничких иновација и личних оставштина“, указује часопис и додаје да постоје обиласци на српском и енглеском, али да треба рано стати у ред, ако се жели добити добро место за демонстрацију његових опита.

Магазин истиче да је вредан пажње и импозантни Музеј авијације, који се налази у ретро-футуристичком здању из 1989, по нацртима босанског архитекте Ивана Штрауса.

У том музеју се налази на стотине српских авиона, међу којима и два НАТО авиона које су обориле српске снаге током НАТО бомбардовања.

Такође се туристима препоручује обилазак Храма Светог Саве, који се назива "Саграда фамилијом источне Европе".

Магазин подсећа да је храм технички више од века под изградњом, јер је напредак био ограничен због бомбардовања савезника током Другог светског рата, па затим због „гушења“ у време комунизма, и у скоријој прошлости због ратова на простору бивше Југославије.

Музеј Николе Тесле, Фото З.Јовановић

Велики напори да се заврши ентеријер предузети су у протекле две деценије, а једини део који је комплетно завршен је Крипта са лепим мозаицима.

Туристима се препоручује и обилазак Калемгдана и Београдске тврђаве са којих се пружа поглед на ушће Саве и Дунава.

Тај простор посетиоцима нуди могућност обиласка зоолошког врта, средњевековне куле, римски бунар и војни музеј са тенковима и топовима.

Не пропустите цкву Ружицу, која је била магацин за барут, а у којој су свећњаци направљени од метака.

Даље магазин читаоцима препоручује хотеле, као и ресторане, уз препоручивање српских специјалитета, а за вечерњи излазак - Бетон халу, "као место за журке".