ПОЧЕТКОМ следеће године Министарство туризма донеће два правилника, који би требало да регулишу рад туристичких агенција, како би се обезбедила већа заштита домаћих путника и туриста. Тако ће, туристичке агенције бити подељење у четири категорије и свака ће имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита.

Ово је изјавио министар туризма Расим Љајић, поводом обележавања Светског дана туризма. Како је рекао, средином следеће године биће у примени и е-туризам.

- То је централни информациони систем у области туризма и угоститељства, уз помоћ којег ћемо имати реалну слику броја угоститеља и туриста, што ће бити основа за даље планирање развоја туризма - истакао је Љајић. - Ову годину облежило је доношење новог Закона о туризму и угоститељству у марту. Њиме је уведено паушално опорезивање угоститеља у циљу смањења сиве економије.

Како је рекао Љајић, прошле године у српској престоници били је пријављено 2.500 категорисаних лежајева, а ове године их има 3.800. У Новом Саду их је било 600, а сада их је 1.100. Број пријављених лежајева повећава се на Златибору, али и у другим местима у Србији.

Прочитајте још: СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА: Куршумлија изабрана за изузетну дестинацију (ВИДЕО)


На развој туризма у Србији утицала је и промоција наше земље, нарочито на кинеском тржишту. Због добре рекламе кинески туристи су у првих осма месици били на првом месту по броју долазака. Уз то, повећање броја гостију имамо и због визне либерализације, па тако грађани из 92 земље могу да нас посете без икакве папиролошке баријере.

- Туризам је грана привреде где је запослено највише младих људи и жена - испричао је Љајић. - Чак 47 одсто младих и скоро 60 одсто жена ради у туризму.

УЛАГАЊЕ У ХОТЕЛЕ


У Србији је ове године отворено 15 нових хотела, од којих су три отворена у Београду. Како је најавио министар туризма Расим Љајић, још три нова хотела ће бити отворена у Београду до краја или почетком наредне године.

- До краја 2020. године у Србији ће бити изграђено још око 20 хотела, а тиме се приближавамо цифри од 400 хотела у земљи - казао је Љајић. - Српски привредници требало би да користе субвенције државе за изградњу хотела у бањским местима. До сада је потписано девет уговора о додели средстава.

КУРШУМЛИЈА НАЈБОЉА


КУРШУМЛИЈА је добитник признања у оквиру националног конкурса за избор "Изузетне дестинације Европе" у Србији! Пратеће дестинације су Пећинци и Крушевац. Тема националних ЕДЕН конкурса, одржаних у 16 европских земаља, била је "Здравствени и велнес туризам".