СВАКИ десети запослени човек на свету ради у туризму што значи да је ово једна од најисплативијих грана привреде у свакој држави па и Србији, речено је у Скупштини града на прослави Светског дана туризма.


Ове године је светска тема прославе "Туризам и послови", јер је у сектору услуга посао нашло 60 одсто жена и велики број становника руралних крајева. Титулу "Изузетне дестинације Србије" ове године понела је Куршумлија у којој раде две најсупешније бање, Пролом и Луковска, и у којој се налази Ђавоља варош.


- Прошле године је у Србији остварено 9,3 милиона ноћења од чега 2,5 у бањама - рекла је Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије, додељујући награду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пожаревац: Бесплатно у музеј и ергелу


Расим Љајић, министар туризма, презадовољан је резултатима ове привредне гране, а нарочито новим смештајем и бројем од 400 хотела.

- Ове године је отворено 15 нових хотела, а наредне године ће бити завршено још 20 - истакао је Љајић.- Хотели ће бити пуни јер смо одредили осам прироитетних тржишта и активно радимо на промоцији. Без визе у Србију могу да дођу туристи из 92 земље, а на аеродром слеће 99 директних линија.