ЖИВИМО у истој улици, на Дунаву, и треба да се посећујемо, овим речима је дочекано 500 аустријских сениора који су претходница серије група туриста +50 из ове земље који су одлучили да јесењи одмор проведу у Србији.

Осмишљен је нови национални турстички производ "Јесен у Београду" у оквиру којег ће, за почетак, три туре аустријских туриста са по 10 аутобуса посетити Београд. Прва група стигла је у недељу, 15. септембра, а у понедељак су посетили Коларац, где су упознали српску културу.


- Аустријски сениори су дивни туристи, јер читав програм је осмишљен кроз ресторане и културне догађаје, па ће од њих зарадити читава низ привредника - каже Раде Јовановић, искусни водич који говори седам језика и познат је по надимку Кинез.


Раде каже да су им први утисци о Београду одлични и да им је једини проблем где да купе разгледнице?! Сви водичи имају униформе и строги програм.


- Све је организовано "под конац" и сатница се поштује у минут - истиче Раде.- На туристима је само да уживају, а провод им је осмишљен до танчина.ПРОЧИТАЈТЕ И: Удобност или уштеда? Да ли и како путујете до жељене дестинације


Поред традиционалне вечере у Скадарлији, посете Карађорђевићима на Опленцу и Кући цвећа на Дедињу, ручка на салашу и у шумадијском домаћинству, дегустације опленачких и карловачких вина, крстарења рекама, пењања на Авалу, посети Крушедолу, један од захтева је био и културни програм који је организован у Коларцу. Тражили су фолклор, класичан балет и Оливера Њега. Програм је водио на немачком професор Никола Рацков. Ово је прва група од 500 туриста, а у недељу стиже друга, па трећа.


- Одушевљени су програмом и организацијом и уколико се врате задовољни можемо на пролеће да очекујемо и чартер серију - кажу домаћини.- Исти програм ћемо кандидовати и у Белгији и осталим европским земљама које имају јака пензионерска удружења.БРОЈКЕ
3 доктора прате сваку групу 10 аутобуса довози туристе 500 сениора има свака група 1.8000 аустријских сениора


Све три групе аустријских сениора ће провести шест ноћи у Београду, а аранжман је на бази пуног пансиона. Сваког дана иду на излет, а у склопу приче о Банату је и посета Темишвару. Просечан боравак страних туриста у Србији је 48 сати, а аустријски сениори остају читају недељу.


СВЕ ЈЕ САВРШЕНО


ПРЕДСЕДНИЦА Удружења аустријских пензионера Герлице Зерх се одушевљена Србијом, пријемом, организацијом и нада се да ће сви њени чланови понети лепе успомене.

Око 1.800 аустријских туриста провешће јесењи одмор у нашој земљи захваљујући пројекту конзорцијума домаћих туристичких агенција које су потисале уговор са Удружењем пензионера Аустрије.СВУДА ДОКТОРИ


УЗ групу од 500 сениора увек путују три доктора и један болничар који у ранцу носи све што је потребно за прву помоћ.


Већина сениора су у најбољим годинама, изузетно су покретни и одличног здравља, али доктори су ту да помогну и око мањих проблема које изазива умор и масна српска храна. Један од водича је у инвалидским колицима и изузетно је тражена.