Мирис борова осећаћете још дуго у ноздрвама након повратка из Метаморфозиса, маленог грчког села на почетку Ситоније, другог "прста" Халкидикија, јер он боји сваки ваш удах начињен у овој својеврсној ваздушној бањи. Сачињено од борове шуме, питомо сеоце са пет стотина душа, зелени се од четинара у чијем се наручју налази, а друга боја која га обавија је плава - она најдивнија, тиркизна нијанса мора, синоним за Грчку. Плаве заставице вијоре се са неколико плажа овог места, гарантујући кристално чисту воду, и у њој најразличитије рибе, мете пецароша који свакодневно забацују удице.

Следећа асоцијација на Метаморфозис је мир, најтиши од свих, такав да вам временом и звук зрикаваца постаје прегласан. Ту је све подређено опуштању и одмору, стрес је непостојећа категорија, а о темпу живота посредно говори ограничење брзине возила, од 30 километара на сат, којег се сви придржавају. Нико тамо не жури, у шта ћете се уверити већ приликом првог покушаја да купите свеже месо. Иако је реч о туристичком месту, оно има само једну продавницу у којој га можете наћи, али не у време сијесте, када се мајка продавачице у поменутој породичној радњи - одмара. Не можете се поуздати у тачан термин госпођине паузе, јер каткад се повуче у 11 ујутро, а некад тек у 15 часова. За закаснеле купце, враћа се у 19.30 и остаје док не распрода месо, што, опет, не знате кад ће бити. Лежеран приступ житељи овог места имају у свему - догодиће вам се да седнете у рибљи ресторан и наручите хоботницу на жару, а од конобарице, уз најшармантнији осмех, чујете да је нема, јер је баш сви те вечери траже па је продата, као, уосталом, и сва риба из понуде. Не преостаје вам ништа друго него да се задовољите папуцакијем, традиционалним грчким јелом са патлиџаном, и грилованим сиром.

Боров мед

Кад смо код традиције, обавезно пробајте домаћи мед, по ком је, а нарочито лековитом боровом, овај крај познат. Неколико породичних продавница меда ради по поменутом "сијеста" принципу, али да би надокнадили паузу, ови трговци врата остављају отворена и до поноћи. Тако смо једном приликом, око 23.00, присуствовали делу процеса прављења меда, испред куће у којој се и продаје. Док је старија госпођа окупљеним знатижељницима нудила да пробају топла саћа препуна слатког пчелињег сирупа, један од синова, тик до ње, слагао је рамове за кошнице, а други стајао поред врцаљке за мед из које се заводљиво ширио топли, слаткасти мирис. Не знате где пре да погледате док омамљени наручујете своју теглу.

Фото: Бојана Јовановић


Центар збивања у сеоцету чије име значи "преображај" одвија се само у две улице, које се укрштају, а и у њима можете пронаћи тек неколико кафића, два ресторана са гиросом, понеку пекару/посластичарницу и продавницу прехрамбене робе. У једној од њих ради Јанис, који течно говори српски и изгрлиће се пријатељски са вама већ након неколико долазака. Пријатељски је Метаморфозис наклоњен и најмлађима, поседује велики шумовити терен са разноврсним справама за забаву, поред ког је и луна-парк, као и веома дуг плићак на већини плажа. Деца узраста од шест до 15 година могу да бораве и у породичном "Међународном дечјем летњем кампу Каливас", једном од највећих у Грчкој, који је 1977. године основао Јоргос Каливас, учитељ физичког васпитања. Он га и данас води са члановима своје породице. На 20 хектара у срцу борове шуме, на обали мора, малишани из целог света уживају у спортским и уметничким активностима, курсевима грчког и свакодневном приближавању култури ове земље, пливању у олимпијском базену и играма које их удружују. Још један већи камп налази се поред, установљен 1950, као први који је подигло грчко Министарство образовања у селима северног дела ове земље. Окупља интернационалне студенте.

Фото: Бојана Јовановић


Истраживања кажу да нас гледање у море чини срећнијима, а прилику да осетите ову врсту радости ћете пронаћи на једној од многобројних дрвених клупа Метаморфозиса, постављених дуж шеталишта које се протеже километар уз море. Вешто позициониране, готово све се налазе у хладовини борова, па спас од врућине можете пронаћи и тамо, али и уживати седећи на њима током топлих и тамних ноћи.

Фото: Бојана Јовановић


Бајковите плаже

Ако вам досаде мир и плаже Метаморфозиса, крените у обилазак полуострва Ситонија, што вам неће бити превише напорно, јер је читава обала дуга 130 километара. Ако нисте дошли сопственим превозом, изнајмите рентакар, јер аутобуси саобраћају само три-четири пута дневно ка појединим градовима. Притом, имајте на уму да се и возачи аутобуса диче лежерношћу, па касне 15-20 минута с поласцима. Изнајмиљивање аутомобила у овом делу Грчке нешто је скупље - најмање возило кошта 50 евра на дан, а цена бензина креће се око 1,6 евра по литру.

Открићемо вам неке од плажа које не би требало да пропустите, ако желите да осетите све разноликости и лепоте "парка Халкидикија", како још називају Ситонију. Почните са Вурвуруом, преслатким сеоцетом са малим архипелагом од девет острва, у ком се све своди на (уску) плажу - тик поред ње су куће, кафићи и ресторани, сви на зеленим површинама. У близини је Кариди плажа, једна од најатрактивнијих, са белим песком и тиркизном водом, дугим плићаком, али и гужвом. Са више зеленила, које се спушта скроз до мора, јесу оближње Манасу и Бахија плажа, мале увале са прекрасном водом и пећинама. Кад наставите у правцу Сартија, свратите на, можда најпознатију у овом делу, Кавуротрипес или Наранџасту плажу. Њену лепоту и егзотичност доживећете само ако пораните или ван сезоне, јер је у сваком другом случају опкољена купачима, који заузимају сваки квадратни сантиметар простране природне хладовине, ситног белог песка и округлих стена исте боје које извирују из воде попут острваца.

Фото: Бојана Јовановић


Дајте све од себе да пронађете плажу Тиганија, у близини Сикије, јер је пут обележен малецним знацима са именом, која се стварају испред вас кад најмање очекујете, "вртећи" вас по кривинама. Немојте да се изненадите ако успут пред вас изађе стадо коза или оваца, без пастира. Све муке око приласка заборавићете кад крочите на Тиганију, која изгледа као недавно насељено пусто острво. Велики сунцобрани од сувог палминог лишћа налазе се на целој плажи, па и спруду који задире у море, савршено се уклапајући у боју песка и облих стена које вире из мора. Свратите и на оближње, такође лепе, Криаритси и Климатарију, те мање знану, а предивну и интимну, плажу Стиладарио, познатију као Лас бандидас, по уникатном ресторанчићу који се на њој налази. За крај оставите пешчану плажу Калогрију, у близини Никитија. Ту, са стене-острвцета на коју се можете попети усред мора, уживајте у погледу на разнолики живи морски свет.КАО КОД КУЋЕ

Искрена гостољубивост краси већину Грка, па и наше домаћине, Ефи и Петроса, мајку и сина који од краја маја до почетка октобра живе у Метаморфозису, а остатак године у, за готово седам милиона становника већем, Јоханесбургу.


Родом из Атине, ови пријатни, топли људи још пре 34 године створили су праву малу зелену оазу око свог дома, велики врт тик до плаже, а море за њих има исцељујући ефекат. Он им је и те како потребан јер им је живот у Африци стресан, а безбедност након 18 часова угрожена, чак и кад се крећу у групама. Откад су, пре девет година, остали без главе породице, све се променило - сад морају и сами, вредно и свакодневно да се баве одржавањем велике куће и издавањем апартмана. Намети су им велики, а Петрос додаје да су такви и апетити девојака у Грчкој - појашњава нам да вас за доброг младожењу квалификује дебљина новчаника. Звучи познато...