Раскошан, а тако једноставан. Живописан и пријатно сведен у исти мах. Отмен, али не у оном надменом, елитистичком маниру. Питом, а опет узбудљив. Романтичан, не и патетичан. Град по мери човека. И туриста радозналог, пространог духа. Град у којем је тешко избројати све те кораке путника намерника, чији се ђонови сваког дана "тање" на улицама којима је некада корачао Моцарт. Упознајте Салцбург - "дворац од соли". Ту аустријску "бомбоницу" са италијанским шмеком. Препознајте оно барокно у њој. Заплешите у ритму "Мале ноћне музике", јер овде Моцартове арије имају највише права да се чују. Ослушните како дише родно место великог композитора у којем данас живи 150.000 становника. Пустите нека вам све бриге однесе река Салцах, а ветар са северних Алпа удахне нову енергију. Нека игра почне...

Шмек Италије

Ако сте и залутали у Салцбург не знајући да је ту почео живот Моцарта, врло брзо ћете схватити да се налазите у граду великана класичне музике. Улице, тргови, аеродром, кафићи, чоколаде, кобасица, шунка, јогурт, кнедле... све су то живописни (или јестиви) подсетници на Амадеуса. Са његовим ликом и именом. Зато предлажемо да откривање Салцбурга започнете од Моцартове родне куће или од статуе у строгом центру. Али немојте на њој да тражите стварну сличност са даровитим композитором, јер је нећете наћи. Људи једноставно нису могли да верују да је неко толико ружан могао да ствара толико лепу музику, па су га на овој, и свакој другој, статуи значајно улепшали. То је негде и одговор на енигматично питање - зашто на већини слика видимо Моцарта из профила. Па зато да би могао да изгледа привлачно колико су његове композиције од 18. века до данас биле. Да се кладимо да ће вам се његов портрет највише свидети на чоколадној кугли, и то оној правој - завијеној у сребрно-плави папир? Да би се то задовољство истопило у вашим устима, потребно је да сачекате у реду туристичких сладокусаца и издвојите 1,20 евра. Мало је вероватно да нећете пожелети нову куглу која је, дефинитивно, више од сувенира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Кад је лежаљка скупља од апартмана

Вратите се сада у век пре Моцарта. Ако сте били у Италији, онда ће вас сигурно збунити поглед на велелепну катедралу посвећену Светом Руперту и Виргилу из 1628. године. Јер превише личи на Рим, баш као и цео трг са којег се уздиже. И то није случајно. Веза аустријског надбискупа са папом је била посебно јака, па је Аустрија у 17. веку почела да личи на Италију. Срушено је чак 55 зграда да би се изградио трг какав је красио Рим и све је - од катедрале до фонтане - "насликано" италијанским бојама. Али ви стичете утисак као да је баш тако требало да буде. Ништа ту не штрчи. Напротив, прија чулу вида. Ако сте "ловац" на прошлост, онда се спремите да направите тачно 3.500 корака како бисте обишли Дом Квартијер, музеј у којем се чува оно најбоље од Салцбурга. Храмова уметности и културе је овде таман толико да свако може да пронађе своју "шољу чаја". Препорука је да купите картицу по цени од 32 евра (за децу упола мање) којом ћете за 48 сати моћи да обиђете готово све градске знаменитости уз вожњу одлично организованим јавним превозом. Крстарење тролом кроз град може да буде веома занимљиво. Али узбудљивије од тога је свакако бити путник у успињачи која те води на Хохенсалцбург - тврђаву са које пуца поглед вредан милион долара.


Гостопримство за десетку

Стварно је лепо бити туриста у граду чије је централно језгро под заштитом Унеска. Раскошни вртови су посебан део приче о Салцбургу. Чини се да свака ружа и сваки жбун овде имају посебан третман. Као да им се пева да би били тако живописни. Можда је најтеже одолети лепоти вртова дворца Мирабел, где многи младенци изговарају судбоносно "да", ту где је Моцарт пронашао инспирацију за вечну "Чаробну фрулу". А онда се још више збуните надвременским призором дворца Хелбрун са разиграним фонтанама, где су се владари пре четири века забављали прскајући народ, а данас водичи прскају туристе.

Умивене фасаде града из давно прохујалих времена додатно "умива" гостопримство Аустријанаца. Они брину о сваком туристи. Као да је први и једини. А нама је некако још милије када сретнемо неког нашег. И срећемо га на сваком кораку, јер много људи из Србије овде исписује своје странице живота/студирања/каријере. Зато у Салцбургу не морате да се бринете да ли ћете се снаћи. Наћи ће се неко да вам на српском или језику са простора бивше Југославије буде живи "путоказ". Ево, рецимо, у чувеној пивници "Штигл", рачунајте да ће вас кроз дегустацију одличних пива спровести баш наш човек. Осим што ћете схватити да су 1492. године, када је откривена Америка, Аустријанци открили пиво, уживаћете у пићу од хмеља и гурманским ђаконијама приде. А Аустријанцима заиста капа доле на јелима која са слашћу спремају и исто тако служе. Салцбуршка шницла је нешто што мора да се "штиклира" пре него што се напусти Моцартов град, али на ту листу требало би ставити и кајзершмарн палачинке које је "крстио" аустријски цар Франц Јозеф I. Легенда каже да су царске мрвице настале сасвим случајно. Цар се шетао шумом и наишао на шумареву кућицу. Домаћица је хтела да га обрадује палачинкама, али су у том узбуђењу од теста испале само мрвице које је послужила са шумским воћем. Цар се баш тиме одушевио.

Моцартова статуа


А ви ћете се, сасвим извесно, одушевити бар нечим од свега што Салцбург нуди. Можда то буде вечера код Моцарта, јединствени кулинарски спектакл уз пратњу оркестра који изводи најпознатије композиторове арије. У барокној сали ресторана међу зидинама некадашњег бенедиктинског манастира, под свећама, служиће вам јела која је Амадеус обожавао - хлеб са локалним путером, белу крем-супу од лимуна са циметом, печена прса петла у сосу од жалфије и тартуфа са кромпиром и крушком и парфе од меда дивљих цветова. И све то између најлепших композиција свираних само за вас. Потрудите се да читав Салцбург доживите као да је савршен баш због вас. И биће...


АВАНТУРА ИСПОД ЗЕМЉЕ

Да научите и не заборавите да је Салцбург град соли, што му име и не крије, Аустријанци су се постарали да организују праву пустоловину кроз рудник соли. Рачунајте да ћете се избором ове туристичке дестинације наћи чак 500 метара испод земље, да ћете уживати у спусту тобоганом, вожњи бродићем и возићем кроз лагуме рудника. Онако у униформи добијеној уз купљену улазницу. Као да живите у руднику и живот вам (ни)је лак...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЈУТА ПРАВИ ПРЕСЕК СЕЗОНЕ: Криза на Балкану, Турска и Египат победници лета, слаба посета у Црној Гори и Хрватској


СНЕГ И ЛЕТИ

Посебна авантура коју можете да доживите у Салцбургу је да се винете небу под облаке. И да у летњем периоду, онако из врелог централног језгра, дотакнете снег и направите Снешка Белића. Наиме, из града вас вози жичара и води на Унтерсберг - брдо на 1.835 метара са којег пуца поглед на Немачку. Само десетак минута вожње и већ сте у сасвим другој димензији. Наздравите тој планинској свежини уз "цирбен шнапс", чувену борову ракију наранџасте боје.