ГРЧКА ће и ове године бити најпопуларнија дестинација на којој су се одмарали српски туристи, али рекордан број наших гостију на Егеју од 700.000 тешко да ће икада поново бити достигнут.

Одличан "рани букинг" до београдског сајма туризма, а затим велика пауза у продаји аранжмана за Грчку и у јулу поново олуја - све ово је обележило досадашњу сезону на Егеју.

- Очекујем пад Грчке од најмање пет или шест одсто - процењује Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА.

- Крајем јуна је продаја аранжмана за Егеј поново одлично почела, али су киша и олуја створиле нервозу. Опасности од нове олује нема, све се на северу Грчке вратило у нормалу и аранжмани се поново продају. Острва су траженија него ранијих година, али је и север добро продат.

Око 400.000 српских туриста летује на Халкидикију, Олимпској регији, као и на Крфу и Тасосу. Можда ће ове године бити број мањи, али с обзиром на то да су Грци повећали цене смештаја, тешко да ће се икада више поновити рекордна 2017. година када је више од 700.000 српских туриста летовало у овој земљи.

Прочитајте још - СИТУАЦИЈА НА ХАЛКИДИКИЈУ СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ: ЈУТА саветује туристима да не отказују летовање у Грчкој

Велики пад су доживеле и Црна Гора и Хрватска, у чијим медијима ових дана се објављују фотографије са празним плажама и трајектима, а чак и званичници признају да ће шпиц сезоне бити лошији него претходних година. Као главни разлог наводе се високе цене и променљиве временске прилике.


С друге стране, Турска је поново тражена као у годинама пре него што је оборен руски авион. На повољне цене је утицала и девалвација лире. До овог лета је била тражена само Анталија, а сада чартер-летови из Београда слећу и на Даламан и Измир.

Без уобичајено великих гужви у Ханиотију

- Турска се тражи за 30 одсто више него лане, а и прошла година је била одлична - истиче Сеничић. - Претходне године је 60.000 наших туриста летовало у Турској, а ове године ћемо стићи број до 80.000. Наиме, вратили су се и аутобуси који из Београда, Ниша, Лесковца, Новог Пазара и Рашке возе туристе на одмор од Ајвалика до Кушадасија.

Прочитајте још - Летовање у Грчкој за 39 евра

Ипак, прави победник сезоне је Египат који су наши туристи годинама избегавали због терористичких напада. Пошто је Египат целогодишња дестинација прошле године се тамо одмарало око 40.000 наших туриста. Ове године ЈУТА бележи повећање од 35 до 40 одсто, а отворен је и чартер-лет за Шарм ел Шеик, па ће око 50.000 српских гостију провести летовање купајући се у Црвеном мору.

Бугарска је на истом нивоу већ пет година, јер тамо летује око 50.000 гостију из Србије. Предност Црног мора су цена и близина, а српски туристи са југа земље брзо стижу до Софије одакле иде ауто-

-пут до Бургаса и Варне. Тунис је за наше туристе заборављено одредиште, јер ова земља нема промоцију у Србији. Шпанија је прилично скупа, па ће овог лета бити упола мање наших гостију тамо, јер је преполовљен број чартер-летова.

- Пријатно изненађење су далеке, егзотичне дестинације које су скочиле за осам одсто у односу на лане захваљујући јефтиним авио-картама - каже Сеничић. - То не треба да чуди, јер одмор у Тајланду или на Балију кошта као летовање у Хрватској.