Туристичка организација Војводине је присуствовала као пуноправни члан NECSTouR мреже на годишњем Генералном састанку и Тематској конференцији у Санта Крузу на Тенерифима.

Да је ова мрежа значајна сведочи и податак да су у NECSTouR мрежу учлањени региони као што су Андалузија, Каталонија, Сардинија, Емилија Ромања, Истра и многи други.

Првог дана је одржана Тематска конференција под називом „Примена туристичких трендова у управљању подацима, талентима и ресурсима на Европским острвима и регијама“.

Наредног дана на годишњем Генералном састанаку је званично представљена нова NECSTouR Стратегија 2019-2021, која се базира на „NECSTouR 5S“ одрживог туризма, а то су: памет (Smart), социо- културни (Socio-cultural), вештине (Skills), безбедност (Safety) и статистика (Statistics).

С тим у вези наредни NECSTouR Стратешки догађај ће се одржати у Новом Саду, где ће домаћин бити Покрајинска влада и Туристичка организација Војводине. Тема догађаја ће бити „Боље место за живот, боља места за посетити“ у оквиру Европске престонице културе 2021 и Омладинске престонице Европе 2019.

Циљ догађаја јесте да се примени ова тема као средство у решавању студије случаја: Престоница културе – пре, током и после овој тематског догађаја. То укључује промовисање принципа, примере добре праксе на дестинацији и опширнији дијалог о културном наслеђу дестинације.

Поред улоге да окупља све чланове NECSTouR, доноси и важне одлуке у циљу најбоље будућности за мрежу.

Овогодишњи састанак се бавио разменом знања и новим стратешким деловањем пословних удружења под називом „NECSTouR 5S Matching event 1st edition“.

(ПР)