НАЈКОНТРАСТНИЈА српска трекинг рута води кроз шуму мајданпечког села Дебели Луг до врелих пешчаних дина Пустињца на брду Велики Затон, а завршава се трокилометарским ходањем и повременим пливањем кроз дубоки кањон Великог Пека.

Иако опис стазе изгледа као екстремна авантура, њу без проблема могу да пређу сви љубитељи природе од 13 до 76 година. Управо толико су били стари најмлађи и најстарији учесник прве регионалне планинарске акције кроз чудесне пејзаже српског Елдорада, митске земље злата у сливу златоносног Пека. Авантуру је организовао мајданпечки клуб "Старица", а у њој је учествовало више од 100 планинара из Мајданпека, Београда, Панчева, Зајечара, Деспотовца и других градова Србије. Домаћини скупа били су мештани Дебелог Луга који су уредили локално купалиште и излетиште на бистрој Грабовој реци и направили уз њега излетнички комплекс са столовима и клупама под надстрешницама. Гостима су приредили укусне локалне специјалитете и тако су их, без много приче, убедили да поново наврате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕДЛОГ ЗА ВИКЕНД: Соколов пут авантуре и уживања

Мајданпечки планинари су добро означили стазу која од излетишта води кроз село и улази на шумски путић који после километар стиже до невероватног призора заталасаних дина Пустињца, потпуно надреалног усред бујног зеленила околних брда.

Излетници на пешчаним динама удаљеним 180 км од Београда

Ова пешчана пустиња није природни феномен, већ огромна депонија јаловине рудника бакра и злата у Мајданпеку, која је од еколошког проблема постала туристичка атракција. Од Пустињца стаза се спушта наниже до живописне клисуре Великог Пека.

За пролазак кроз кањон неопходне су старе патике које ће чувати ноге од оштрог камења и непромочива врећа за одећу, обућу, телефоне и фото-апарате у којој ће бити безбедни током препливавања дубљих деоница. Корисно је имати штап као подршку за одржавање равнотеже већ и инструмент за мерење дубине и проналажење великих стена у води пре него што оне пронађу вас. Пролазак кањона није претежак, али нипошто га не треба изводити уочи и непосредно после пљускова, јер је Велики Пек планинска река која брзо набуја.


Амазонски трекинг кроз воду и стене српске златоносне клисуре