МЕДИТЕРАН над Нишавом почиње на око 40 минута вожње од центра Ниша, приградским аутобусом за Сићево или Островицу.

У скривени свет приморске климе, кречњачког краса и жалфије улази се ако сиђете на станици код напуштених сићевачких дивовских цистерни за вино, пређете магистралу и наставите путем навише, до прве црвено-беле планинарске маркације. Ту почињете да пратите стазу између викендица која брзо улази у свет осунчаних шумарака и ливада над којима се надносе литице и фантастичне камене фигуре висоравни Јечава, једног од симбола Сићевачке клисуре.

Иако су ови чудесни пејзажи само неколико стотина метара од прометне магистрале, ово је потпуно други свет. Неосвојивост зида монументалних сивих стена Јечаве је само привид, а на врх се маркираном стазом кроз поља и шуму стиже лаганим ходом за око сат времена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Златар чека неимаре


Кад изађете испод сенки дрвећа наићи ћете на каменом поплочани древни римски пут чији правац треба пратит. Простире се паралелно са ивицом гребена одакле се пружају величанствени видици на драматичну клисуру Нишаве и котлину у којој се разбашкарио Ниш. Идући тим путем и по небу и по земљи кроз галерију фантастичних скулптура стиже се до видиковца над провалијом из чије литице блешти дивовско ждрело пећине Јечаве, којој цела висораван дугује име. Према предању, одјеци су тако снажни да се чују на планини Кусачи преко пута, па су пећину у прошлости користили за дозивање. Недалеко је женски портрет који су ветар и кише исклесали у стени названој Богородица. Над њом се шири плато као створен за излет и уживање, али пре тога се намажите заштитном кремом за сунчање. Ова област заклоњена од ветрова кречњачким литицама које зраче топлоту је природни феномен са микроклимом налик приморској. Зато се овде налази најсеверније станиште медитеранске жалфије.

Микроклима чини квалитет чувеног сићевачког грожђа и вина које је по легенди кушао и благословио Свети Сава. На крају гребена је широка пољска стаза којом се за пола сата шетње стиже у Сићево, село на терасама Сврљишких планина из којих избија мноштво снажних извора. У њему се налази један од најлепших видиковаца који је викендом веома посећен. Вештији у сналажењу у природи у истом дану могу да стазом из Сићева посете и врх Градац висок 1.062 метра на литици Сврљишких планина. Поглед са његовог платоа обраслог дивљим јоргованима је један од највеличанственијих призора у Србији.