АТИНА - СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"

Тржиште краткорочног најма станова, које је протеклих година доживело праву "експлозију" путем глобалне платформе Аirbnb, у Грчкој бележи драстичан пад, објавио је један од најбитнијих пословних сервиса у Југоисточној Европи ИЦАП.

Наговештаји да ће брза, директна и лака зарада од краткорочног најма станова кренути силазном путањом појавили су се половином 2018. године. Већ тада је просечна цена најма по дану пала на 58,2 евра, што је 28 одсто мање у односу на 80,7 евра, колико је износила дневна рента током 2017. године.

Разлоге за нагли пад донедавно праве револуције у туристичком сектору, која је озбиљно пореметила тржиште некретнина, али и велике хотелијерске системе, аналитичари ИЦАП-а проналазе у засићењу тржишта.

Подаци говоре да је овог тренутка у Грчкој макар 80.000 објеката на дигиталним платформама у понуди "стан на дан". Атина са околином нуди 20.000 мањих станова, соба, луксузних апартмана, али вила на самој обали.

Прочитајте још - Стан на дан подигао цене кирије

Имајући у виду да грчка престоница, према подацима Атинске привредне коморе, располаже са 239 хотела, капацитета 15.576 соба са 28.936 кревета, логично је било очекивати да ће нагло узлетели Аirbnb "балон" морати негде да се заустави.

С друге стране, моћне туристичке агенције, погођене одливом клијентеле, у тесној сарадњи са највећим мултинационалним хотелијерским компанијама, разрадиле су стратегију која би нижим ценама, јаким пропагандним кампањама и бољим услугама туристе вратила у хотеле.

Резултати су видљиви, број резервација у а

тинским хотелима је у порасту у односу на прошлогодишњу предсезону. Приметно је и забрињавајуће успоравање правог цунамија реновирања, брзе адаптације и стављања у "рента" функцију мањих станова у атинској регији. Интересовање приватног сектора у делу изградње и адаптације туристичких објеката је од 74,5 у истом периоду прошле године, данас пало на 65,5 индексних поена.

Прочитајте још - Стан на дан у мрежи државе

Према прогнозама аналитичара ИЦАП-а тренд пада интересовања за краткорочни најам ће се наставити, с тим што ће се с временом искристалисати константна фокус група млађих туриста, чија интересовања увелико надилазе класичан туристички пакет. Истовремено, вероватно ће известан број власника који су своје станове изнајмљивали по просечној цени од 1.500 до 2.000 евра месечно морати да потражи друге изворе прихода.