СПЕЦИЈАЛНИ попусти, хит понуда, супер цена, попуст до 50 одсто, шок акција, промотивна цена, "фрст и ласт минит" - поруке су које се могу видети у свим туристичким агенцијама.

Наиме, први аутобуси и чартер летови ка топлим одредиштима тек треба да крену крајем маја, а агенције су већ почеле да продају "ласт минит" аранжмане!

Тако, рецимо, десетодневни авионски аранжман за Алању у неколико хотела са три звездице на бази "све укључено", једна туристичка агенција продаје за 299 евра. Они нуде "ласт минит" путовања за све прве поласке крајем маја, али и у јуну, па поред Турске повољно се могу наћи и "специјалне понуде" за Тасос и Закинтос.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Узбудљиви времеплов крај Дунава

И све остале агенције имају велики број "промоција за месец мај", па се тако упоредо још увек нуде "фрст минит" и "ласт минит" понуде.

- Многе агенције су закупиле превише капацитета у летовалиштима и сада могу тешко да их продају - сматра Аександар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Такође, туристи су научили да сваке године, пред само путовање, могу да нађу неки "ласт минит", па чекају. И ружно време не иде наруку туристичким агенцијама, јер када је хладно и пада киша путницима летовање делује далеко и не размишљају о одмору.

Туристи су приметили да последњих сезона турски хотели редовно годишње мењају цене, јер реагују на сваку промену тржишта. Тако, практично у сваком тренутку, па и у шпицу сезоне, могу да се нађу хотели са попустом од 25 до 50 одсто.

Занимљиво је да су најјефтинији аранжмани за апартмане на северу Грчке продати још прошле јесени, али су се сада у агенцијама поново појавили повољни аранжмани. Агенције или грчки хотелијери на прагу сезоне дају упола цене смештај у, рецимо, Порто Карасу. Да ли су ипак разлог за овакве попусте интернет резервациони системи у којима туристи резервишу и отказују смештај пре него што почну да плаћају пенале?

- Не мислим да су резервациони системи допринели овако великом броју "ласт минита" и пре него што је почела сезона - истиче Сеничић. - Расте број путника који мисле да самостално могу да резервишу одмор, али пораст није драматичан, јер се они са лошим искуством враћају агенцијама. Највећи разлог је дефинитивно превише закупљеног смештаја. Превелика понуда увек доводи до пада цена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Отворено најскупље одмаралиште,100.000 евра ноћење

Управо захваљујући великој понуди туристи могу да пронађу изузетно повољне аранжмане, али треба знати да су "ласт минит" аранжмани оно што није продато, јер су били најмање тражени.