ВИШЕ од 83 одсто грађана Србије планира да предстојећи одмор проведе у Грчкој, према анкети коју традиционално спроводи Национална асоцијација туристичких агенција ЈУТА, што је досадашњи рекорд у истраживањима.

Прочитајте још - Грчка ове године за пет до 10 одсто скупља за летовање

Чињеница је да је и лане око 800.000 наших туриста путовало у Грчку, па је многе забринула најава грчких власти да су од 7. априла почели да примењују регулативу ЕУ према којој сви држављани земаља које нису потписнице Шенгенског споразума подлежу систематичном прегледу на граници. То би требало да значи да ће због провере у бази података, гужве током пасошког прегледа бити неупоредиво веће.

- Ова одлука ће пре свега важити за путнике који ће авионом путовати у Грчку, али нова регулатива неће створити гужве на друмским граничним прелазима - кажу, за "Новости", у Грчкој туристичкој организацији.

Ипак, половина свих чартер-летова са београдског и бањалучког аеродрома слеће на дестинације у Грчкој, па је и ова ублажана најава из Грчке многе забринула.

ПРЕКО АГЕНЦИЈА У АНКЕТИ ЈУТА Грчка убедљиво води, али треба узети у обзир да многи туристи још нису уплатили одмор. Занимљиво је, међутим, да према овој анкети и даље већина планира да путује посредством агенција, а не у сопственој режији. Италија је друга по популарности земља у коју планирају да путују наши грађани, а следе Турска, егзотичне дестинације, Египат...

- Одлука о строжој контроли на граници неће утицати на предстојећу сезону - каже Александар Сеничић, директор ЈУТА. - Да подсетим, грчке власти сваке године најављују неке строже контроле, па када виде какве су гужве на граници, туристе пуштају без икаквих проблема.

Грчка је од 2017. године увела и строгу контролу намирница које туристи могу да уносе у ову земљу, а списак је исти и за ову сезону. Тако, рецимо, у Грчку није дозвољен унос меса, млека и млечних производа из земаља које нису чланице Европске уније, а то се односи на Србију. Ипак, дозвољено је са собом понети до два килограма млека у праху за бебе или формула хране за бебе, као и храну за посебне потребе. Љубимци могу да одахну, јер на летовање могу да понесу своју омиљену храну, али у количини до два килограма.

Воће и поврће може да се унесе у Грчку, али у количини до пет килограма. У личном пртљагу може да се носи до литар алкохола, уколико је туриста пунолетан, али у пићу удео алкохола не сме да прелази 22 одсто. Може да се понесе и четири литра вина и 12 литара пива, али и 40 цигарета. Све ово важи искључиво за туристе који путују колима, а не авионом.

Прочитајте још - Летовање у Грчкој за 39 евра