ТИТО је бренд за све Кинезе, а социјализам је магнет због којег би милиони туриста из Кине желели да посети Београд.

Кина је апсолутни глобални рекордер у туризму, јер Кинези на путовања годишње потроше 250 милијарди долара, што је више од свих америчких, канадских и немачких туриста заједно!

Да се по јануару година познаје, показали су кинески туристи који су у првом месецу ове године у Србији остварили ноћења за 74 одсто више него лане. Овај тренд се наставио, па је ове недеље у Београд стигла прва група гостију из провинције Сечуан. Због тога је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, у среду дочекала прву групу кинеских гостију који су кренули на балканску туру. Само једна агенција "Стари Европа" довешће хиљаду Кинеза који су за 2.500 евра већ резервисали туру "Путевима социјализма"!

Прочитајте још - Више страних туриста: Кинези и Турци били најбројнији

- Балкан је изузетно популаран међу кинеским туристима, а постоји огромна популација средовечних људи којима је животни сан да виде Београд, јер су одрасли на филмовима из Југославије - каже Сун Тијан, водич. - Ови људи су путовали свуда по Западној Европи, али су одувек желели да виде социјалистичке земље, па смо такву туру осмислили и планула је! Читава тура је томе прилагођена, водим их да виде локације из филмова, као и легендарна места из СФРЈ.

Тијан каже да се ова социјалистичка тура разликује од осталих, јер је изузетно емотивна. Ови кинески туристи су најлепше године живота провели у социјализму и сећају се Југославије и Тита, па када их је одвео у Кућу цвећа свима су биле сузе у очима. Он истиче да и када млади путују у Београд због својих родитеља, обавезно одају пошту Титу.

- Пролазимо Београдом, а они траже трагове социјализма и показују нам чим нешто препознају - истиче Тијан. - Наравно, све кинеске групе обавезано иду до амбасаде коју је НАТО бомбардовао, па је штета што немају прилику да купе цвеће и положе га на месту где су страдали наши сународници.

Ове групе кинеских туриста ће после Србије ићи у Румунију, Мађарску, Хрватску, БиХ, Албанију и Северну Македонију, јер ће кроз ових девет држава употпунити причу о времену социјализма.