У ТЕЛ АВИВУ се ради, а у Јерусалиму моли. Овако се у Израелу најчешће описује сада већ бивша престоница земље - Тел Авив. Ово је град бицикала, слаткиша, пијаца, хипстера, небодера и одличног ноћног живота!

Иако званично више није главни град Израела, Тел Авив је и даље престоница бизниса и доброг провода. Прелепа и одлично уређена дугачка плажа “активна” је током читаве године, јер се од северне Барух плаже па све до старе Јафе могу свакодневно видети становници града како трче, шетају љубимце, возе бицикл, па чак и пливају! Барови на плажи раде нон-стоп, а Израелци на сваких сто метара могу да попију воду на јавној чесми и на вагама провере своју тежину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "НОВОСТИ" НА САЈМУ ТУРИЗМА У ТЕЛ АВИВУ: Београд проглашен за најпопуларнију дестинацију за израелске туристеГрад младих, спортски настројених и бизнису окренутих људи настао је у Јафи, најстаријем, јужном делу града. Уске уличице старе Јафе су данас веома привлачне туристима, не само зато што су чувене по бродовима који су одавде извозили поморанџе, већ и због чињенице да је одавде Свети Јован кренуо на запад. Поред галерија, највећа атракција је и бувља пијаца на којој се могу купити стара огледала, намештај, разгледнице, слике, керамика и остала роба коју хвале израелски и палестински трговци.

Јафа је “украшена” занимљивим графитима који се протежу и на прво јеврејско насеље Неве Цедек, које сада опседају хипстери. Северни део Тел Авива изградили су богати Ашкенази, па је Неве Цедек постао запуштена махала. Осамдесетих година прошлог века поново је постао “модеран”. Овај најстарији део града из 1887. године потпуно је реновиран и сада се у овој оази може попити еспресо уз оријентални шмек, а у уским уличицама су бутици са уникатном гардеробом. Ово је и данас крај који привлачи писце, новинаре, сликаре, креаторе, а у становима живе богаташи.

Ипак, надимак “нови Сохо” носи суседни део града Флорентин у којем живе млади јапији. Ово је мешавина култура која је постала и центар ноћног провода. Флорентин су први населили грчки досељеници доносећи балканске мирисе и кухињу, који се и данас могу осетити у сушеном воћу, орасима и осталим посластицама.

Израелке на одслужењу војног рока

Тел Авив је чувен по трговини и пијацама, а Левински је позната по тезгама које као да су нацртала дела. Један поред других нижу се шарено воће и егзотични зачини, а ту су и посластичарнице и пекаре које нуде укусе Леванта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Чаробни свет слапова и река Пољадије


Сат-кула на улазу у Јафу, стари део града

ИЗЛЕТ ДО ЈЕРУСАЛИМА

ИЗ Тел Авива до Јерусалима стиже се за мање од сат времена аутобусом (карта је четири евра), али је воз боље решење када се путује у време шпица. Постоје четири велике железничке станице, али је најзанимљивија стара ХаТашана коју су бомбардовали неколико пута.