ЈЕДИНИ начин да четворочлана породица са буџетом од 1.000 евра оде на море је да на одмор оду на дестинације до којих могу да стигну колима или аутобусом, као и да бирају смештај са што мање звездица и спремају сами храну.

Са овако “скромним” буџетом, четворочлана породица не треба ни да размишља о одмору у Шпанији или Анталијској регији, већ треба да тражи аутобуске пакет-аранжмане са укљученом храном за Црну Гору, или повољне апартмане у Грчкој где ће храну сами припремати.

Најскромнији аранжман за Шпанију (авионски превоз) кошта најмање 500 евра по особи, али треба додати и хотелске и еколошке таксе, као и разне доплате. Додуше, до Коста Браве надомак Барселоне, може да се стигне и аутобусом, па уколико једно дете има мање од 14 година, за 1.050 евра могу да се купају на шпанској плажи. Наиме, 299 евра је полупансион у хотелу са 3* и деца плаћају 149 евра. На срећу, у цену је урачунат аутобуски превоз, нема додатних такса и једино треба да се спреми џепарац за ручак, сладолед, лежаљке и излете.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Како је селфи променио туризам

Занимљиво је да ове године аранжмани за Сицилију коштају слично као и за монденску Сардинију, па за 1.000 евра могу да летују двоје (авион и ноћење са доручком), а таксе су око 50 евра. Наравно, треба рачунати на бар још 500 евра ванпансионске потрошње.

Када уплаћујете летовање, треба водити рачуна и шта добијате од жељене дестинације. Ако вам је највећи мотив летовања купање на прелепим плажама и у квалитетном мору, дестинације које би требало да гледате су, веровали или не, Халкидики и Сардинија. Шпанска обала по овом питању каска за поменутим дестинацијама, али нуди сјајне градове и културно наслеђе. И Турска заостаје за Грчком када су у питању плаже и море, али зато имају луксузне хотеле по знатно нижим ценама од сличних у Грчкој. Још више луксуза за још мање пара, али уз прелепо Црвено море нуди Египат, али се летовање у овој земљи своди углавном на излежавање на хотелској плажи и нема много могућности за слободно скитање од увале до увале, као што је то случај у Грчкој.

С друге стране, 1.000 евра је потребно за двоје путника на грчким острвима. Грчка је омиљена српска дестинација, не само зато што је прави бисер Медитерана, већ и због чињенице да се наши људи у овој земљи осећају као код куће. Међутим, цене у Грчкој скачу из сезоне у сезону, па тако четворочлана породица за 1.000 евра може само да летује у апартману. Најам апартмана на, рецимо, Тасосу, за одрасле кошта по особи око 200 евра, 100 евра плаћа прво дете до 12 година, а друго до осам година - 50 евра (на заједничком лежају). Када се дода 200 евра за трошкове превоза, буџет од 1.000 евра је већ потрошен, а храна није обезбеђена.

Смештај у грчким хотелима може да буде добра рачуница, али само уколико се не путује авионом, јер су таксе 60 евра по особи и треба додати “динарску доплату” од 1.990 динара. Дакле, хотел на Халкидикију или у Олимпској регији у хотелу са 3* у јулу, сопственом плажом и услугом на бази полупансиона може да се нађе за 350 евра по особи, а једно дете до 12 година борави бесплатно. Уз трошак превоза мало се прелази буџет од 1.000 евра, али овакве понуде се брзо продају и треба пожурити.

У највећем броју хотела у Бугарској се плаћа паркинг, па када се сабере гориво, исплати се до Црног мора путовати аутобусом. Највећа предност бугарских хотелијера је што дају попуст на дете од 50 одсто и у случају да је у соби само један родитељ, што није случај ни у једној другој земљи. Аутобуски превоз и хотел са 3* (услуга “све укључено”) у Сунчевом брегу може да се нађе за 320 евра, а пошто прво дете са две одрасле особе борави бесплатно и друго плаћа пола цене, четворочлана породица може да за 1.000 евра има и леп џепарац. Ноћење са доручком у шпицу сезоне кошта од 150 до 250 евра, а доплата за вечеру је пет евра (три за децу) по дану.

За 1.000 евра четворочлана породица може без проблема да у јулу летује у Турској, али само у случају да одлуче да до Кушадасија или Мармариса отпутују аутобусом. Наиме, за 189 евра може да се уплати полупансион у хотелу са 3*, а аранжман укључује и аутобуски превоз. Деца до 12 година плаћају око 100 евра, па породици остаје и добра сума новца за џепарац. Овакви хотели немају сопствену плажу, али се налазе крај градских купалишта и имају свој базен, спортске терене и собе апартманског типа. Међутим, они који се одлуче да уплате хотел са 4* и плате 50 евра више добиће жељени луксуз.

Они који, пак, инсистирају на Анталијској регији за 1.000 евра могу само да резервишу путовање, јер толико кошта аранжман за једну особу. Истина, већина турских хотела не наплаћује смештај за децу, али авионска карта кошта око 200 евра, а томе треба додати и таксе које су око 50 евра по особи. Дакле, четворочлана породица која одлучи да на одмор путује аутобусом само на таксама штеди 200, а са авионским картама укупно и до 1.000 евра!

Алања је најјефтинија у Анталијској регији, али и најповољнији хотел са 2* (који нуди само полупансион) кошта 315 евра по особи, па када се то помножи са два (за оба родитеља) и додају два дечја аранжмана од по 200 евра уклапа се у буџет од 1.000 евра. Да подсетимо, треба додати и 50 евра за таксе по особи и не треба заборавити да је реч о скромном хотелу, па су неизбежни додатни трошкови за храну и одлазак на плажу, јер је овакви хотели немају.

Само два члана породице могу да оду у Хургаду за 1.000 евра, јер најповољнији пакет-аранжман са авионским превозом и услугом “све укључено” у августу може да се нађе за 327 евра, али деца до 14 година плаћају 245 евра. Цене за Шарм ел Шеик су по 100 евра више. Томе треба додати авионске таксе од 65 евра, али и египатску таксу за улазак у земљу, од 12 долара уколико се узме у амбасади, док је на граници 25 евра.

Међутим, највећа предност Египта је што сезона дуго траје, а аранжмани у мају и септембру су за, бар, 100 евра повољнији. Такође, треба размишљати о чињеници да од јуна до августа у Египту температура пређе 40 степени. Са друге стране, користан је податак да сви хотели у Египту имају плажу, лежаљке и пешкире, па чак и када су далеко од мора организују бесплатан превоз до купалишта.


МОЖЕ И ЈЕФТИНИЈЕ

ЗА многе је управо добро решење да летовање резервишу ван сезоне, када су цене ниже и за свој новац можете да добијете квалитетнији смештај и услове. Ипак, у том случају морате да укалкулишете могућност да вам временске прилике можда неће бити идеалне током целог одмора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПУТОПИС ИЗ ТУНИСА: Пустињска ружа Магреба

ПОТРОШИЛИ МИЛИЈАРДУ И ПО ДОЛАРА!

ТУРИСТИ с правом примећују да су аранжмани за исте хотеле сваке године скупљи, јер се непрестано уводе нове таксе - туристичке, еколошке, улазне, излазне...

Упркос томе, наши туристи путују све више, па смо тако прошле године у иностранству потрошили рекордних милијарду и по долара, а највише, 464 милиона долара, на летовању у Грчкој. На другом месту је Турска са 153, а трећа Италија са 89 и четврта Немачка са 87 милиона долара, што је више него у Црној Гори - 71 милион. У Хрватској смо потрошили само 58 милиона долара (они код нас 76), што говори да је безбедност нашим туристима, ипак на првом месту.