Атомска бања Горња Трепча прославила је јубилеј, 10 година од приватизације, и том приликом уручила 15 уговора о раду лекарима, медицинским сестрама и физиотерапеутима.

Директорка Специјалне болнице Атомска бања Лидија Обрадовић Бурсаћ одсетила је на обележавању јубилеја колику зебњу су запослени осећали 2008. када нису знали шта ће бити с болницом и центром.

"У овом тренутку сви могу да виде колико је бања напредовала у сваком смислу. Толико је уложено у комфор и рехабилитацију пацијената и све је подигнуто на један европски ниво. И пре приватизације ми смо имали љубазно и предано особље, али нисмо имали новац да уложимо како би спроводили врхунску рехабилитацију пацијената оболелих од неуролошких и реуматских болести, по свим мерилима медицинске доктрине", рекла је Обрадовић Бурсаћева.

Она је подсетила да је основна терапија, "и оно око чега се врти цела прича", вода.

"Вода која овде извире јединствена је у свету и оно је што покреће наш посао, место и крај. Хидротерапија је основ. Потрудили смо се да набавимо најновије бисане каде, како би у благодетима воде пацијенти могли уживати. Набављени су најмодернији апарти за физикалне процедуре, све што познаје савремена медицина у тој области", рекла је директорка Бање.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Атомска бања више од лековите воде

Она је додала да је опремљена и најновија биохемијска и хематолошка лабораторија, тако да је дијагностика подигнута на виши ниво, а опремљен је и ултразвучни кабинет.

"Кренули смо и с новим апликацијама неких терапеутских процедура као што је давање серума у оболеле зглобове, мишиће и тетива. Ми смо један од седам центара који то ради, лиценцирани од Министарства здравља”, истакла је Лидија Обрадовића Бурсаћ.

Додала је да највише пацијената долази због неуролошких болести, на првом месту због мултипле склерозе, као и због реуматолошких болести.

Ненад Младеновић, директор маркетинга и продаје Атомске бање, истакао је да се у последњих пет година Атомска бања активно промовисала како на европском тако и на светском тржишту.

"Пратимо с Туристичком организцијом Србије већину иностраних сајмова, тако да се представљамо и у земљама емирата, у Русији, Кини, Словенији и свим републикама бивше СФРЈ. Велико повећање броја гостију имамо прво из Русије, они су најбројнији, а долазе и два пута годишње по 20 дана, јер су много дисциплиновани по питању рехабилитације. Последње три године излажено на сајму у Дубаију и имао потписане уговоре са неколико туристичких агенција које нам шаљу своје госте", рекао је Младеновић.

Према његовим речима прошла година је била најуспшенија по броју посета, од када се баве статистиком, а првих девет месеци ове прати тренд 2017.

"Бележимо највећу посету страних гостију у Србији, преко 30 одсто, што нас чини поносним и потврђује да је оно што радимо добро и да се на најбољи могући начин представљамо иностранству", истакао је Младеновић.

Атомска бања је прва приватизована бања у Србији у којој је до сада укупно инвестирано преко 10 милиона евра. Након приватизације, септембра 2008, уследила је потпуна реконструкција свих постојећих капацитета (5.000 метара квадратних), набављена су нова опрема и возила и извршена опсежна инфраструктруна улагања.

Почетком 2012. отворен је и нови објекат од 3.000 квадрата прилагођен лицима с посебним потребама и опремљен најсавременијом опремом, а број запослених повећан је скоро три пута.