Први Сабор коњара у Свилајнцу окупио је узгајиваче из Београда, Крагујевца, Тополе, Руме, Свилајнца, Деспотовца и околних места, а представљена грла грациозно су продефиловала пред одушевљеном публиком. Жири је, према оцени председника професора доктора Петра Милосављевића, имао тежак задатак док је оцењивао порекло, кретање, негованост и опрему коња.

За најлепшег пастува Сабора коњарства проглашен је Голден Бој, Димитрија Здравковића, члана Коњичког клуба "Урбан каубој", прво место у категорији липицанера освојила је кобила Алегра Павловић из Жабара, а међу пастувима је победио Kомверзано Авала, власника Марка Батавељића из Kрагујевца. У категорији енглеских пунокрвних кобила најбоља је била Соња Kорлеоне, Владана Јовковића из Свилајнца, а најбољи пастув био је Индијан Ворнинг Алексе Јовковића из Свилајнца. Најлепши радни коњ била је кобила Дивна, Живка Ђорђевића из Свилајнца. У категорији осталих раса најбољи су били коњи Голден Бој и Прам Милоша Рокнића из Руме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Цветкама код Краљева: Коњи баш све разумеју

У категорији јахача победио је Душан Лазаревић из Свилајнца, међу липицанерима једнопрезима и двопрезима победу је однео Марко Богдановић из Божевца. У категорији једнопрега коња осталих раса победила је запрега Милана Милетића, а у категорији двопрега Бојан Илић из Kрагујевца.

- Од 14 грла липицанерске расе, 16 галопера, осам радних коња, девет у осталим расама и десетак запрега требало је изабрати оне најбоље - рекао је Милосављевић. - Свилајнац је познат по коњарству. На подручју општине има шездесетак коња, што је највише у Поморављу, а надамо се да ће ова манифестација утицати на повећање броја грла.

Фото Танјуг

- Имам три коња и наставио сам традицију узгајања ових племенитих животиња, коју су започели мој деда Света и прадеда Рамић. Пастув Трагач је пре две године освојио дерби на Београдском хиподрому и у Шапцу, а прошле године је проглашен за најлепшег коња у Свилајнцу - рекао Душан Степановић из Свилајнца.

Фото Танјуг

ХИПОДРОМ

ПРЕДСЕДНИК општине Свилајнац Предраг Милановић на скупу је најавио да ће у Свилајнцу за две године бити направљен хиподром.

Фото Танјуг


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почаст ату, као ратном другу