СА више од 1.000 чартер-летова са Аеродрома "Никола Тесла" и најмање 10.000 аутобуских полазака ка грчким летовалиштима, ова туристичка сезона се сматра рекордном.

Наши туристи су у предсезони, према подацима Народне банке Србије, у иностранству потрошили 593 милиона евра, што је 12,8 одсто више него лане. Авиони са српским туристима овог лета слетали су на 29 дестинација, а највише у Грчкој - на 14 грчких аеродрома. То се одразило и на потрошњу, јер су наши туристи, у предсезони, на Егеју оставили 190 милиона евра. До краја сезоне очекује се да ће достићи 450 милиона евра, више него лане.

У ТИВАТ АВИОНОМ ПРОШЛЕ године је повратним летовима из Београда за Тиват путовало 218.682 путника, а ове године се на овој релацији очекује повећање од око седам одсто. Наиме, током овогодишње сезоне, црногорска авио-компанија је поред три свакодневна лета, увела и додатна четири недељна поласка, што довољно говори о великом интересовању и потражњи.

- Овог лета је продаја аранжмана за Грчку слабија него лане, јер су почетак сезоне успорили киша, поплаве и пожари, али и због тога што су две велике агенције пропале - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА. - Очекујемо пад броја туриста од око од пет одсто у односу на лане. Ипак, опет очекујемо да се око 700.000 српских туриста купало на Егеју.

У Грчку је, дакле, 150.000 српских туриста отпутовало авионом, а пола милиона аутобусима и својим колима. Тачан број аутобуских полазака је немогуће утврдити, али поуздано се зна да је са "Ластиног" паркинга у Београду кренуло 3.000 аутобуса. Међутим, београдске агенције су организовале поласке и са БАС-а, испред "Арене", али и са паркинга разних шопинг-центара. Укупно, процењује се да је око 10.000 аутобуса са српским туристима прешло Евзони.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срби траже и апартман по фенг шуију

Занимљиво је да је Турска ове године поново доживела прави "бум" међу српским туристима. У овој земљи је летовало око 80.000 српских туриста! Наиме, 331 чартер-лет обављен је само за Анталију, а наши авиони су слетали и у Измир и Даламан. Дакле, око 30.000 српских туриста је у Турску отишло авионом, а чак 50.000 аутобусом!

- Турска је "скочила" 60 одсто у односу а лане, као и Египат у којем је летовало око 30.000 наших људи - напомиње Сеничић. - Број наших туриста у Египту ће бити још већи, јер сезона на Црвеном мору није завршена. Број наших туриста у Шпанији и Италији је као и лане, по око 3.000 путника.

Нажалост, српских туриста у Тунису је сваке године све мање, па је од маја до августа у овој лепој земљи летовало само око 1.000 српских гостију. Ово је катастрофалан податак када се узме у обзир да је пре "арапског пролећа" у Тунису било и по 26.000 наших гостију.

Већина летује на северу Грчке Фото В. С.

Пут Кипра недељно је било девет летова, а када се одузму транзитни путници, на овом острву је летовало око 5.000 наших туриста.

Претпоставља се да око 100.000 српских туриста са југа земље летује у Бугарској, али овај број је незваничан и непроверен. Слично је и са Хрватском у коју највише путују грађани Србије који су у тој земљи некада имали имовину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И Срби купују апартмане на Халкидикију, Грци преуређују

И СТРАНЦИ СТИЖУ ЧАРТЕРИМА

ОВА година карактеристична је и по интересовању иностраних туриста да организовано путују у Београд и Србију.

Израелске авио-компаније "Изрер ерлајнс" и "Аркија ерлајнс" имају свакодневне летове из Тел Авива. Као и лане наставља се и серија летова из Измира "Саниекспрес" која доводи турске туристе у Србију. И три иранске авио-компаније, захваљујући укидању виза, доводе туристе из Ирана у Београд.


МИЛИОНИ ОСТАЛИ У АНТАЛИЈИ

НАШИ туристи су до јула у Турској већ потрошили 45 милиона евра, колико су остали током целе прошлогодишње сезоне!

И турски гости су у нашој земљи почели да троше, па су међу десет најбројнијих туриста у Србији. Од израелских туриста Србија је лане зарадила 88 милиона евра, док су наши путници у овој земљи оставили само четири милиона.