ВИШЕ од 1.200 мажореткиња из осам земаља у 52 тима показало је умеће у мажорет плесу на 20. Европском првенству у Сокобањи минулог викенда.

Европско првенство у овом плесу се у Србији одржава по први пут. Да буде домаћин овом европског шампионата, Сокобања се кандидовала уз још три европска града, а према процени Мажорет организације, ова бања је идеално место за одржавање Европског првенства.

- Много је посетилаца дошло да пропрати такмичење - каже Љубинко Миленковић, председник Туристичке организације Сокобање. - Овом приликом угостили смо, чак, 1.200 такмичара и отприлике још толико њихових пратилаца и навијача из Хрватске, Румуније, Црне Горе...

Мажуро плес није нарочито популаран у нашој земљи. Ипак, да имамо потенцијала, доказује чињеница да су белоцркванске мажореткиње освојиле златну медаљу у категорији "Шоу", на прошлогодишњем Европском првенству.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мажореткиње врте палце ко од шале

- Овај успех белоцркванских мажореткиња је, свакако, допринео да се наша земља нађе у ужем избору за домаћина овог јубиларног Европског првенства у мажуро плесу и служиће нам даље као подстицај за формирање сокобањског мажуро тима - истиче Миленковић.


ЖЕНСКА ВОЈНА ФОРМАЦИЈА

МАЖОРЕТКИЊЕ су настале у 18. веку у Француској као војне формације и отуда су од чина мајора добиле и име.

- Ове лепе девојке су, заправо, предводиле војне параде и војнике приликом одласка на ратиште - каже Ален Шћуриц, председник Европске мажорет асоцијације. - С временом су постале саме себи сврха и данас најчешће плешу уз војне оркестре и прате одређене државне протоколе, али и сада отварају бројне манифестације и светска првенства.