НАЈЗНАЧАЈНИЈА туристичко-привредна манифестација у региону у славу виногорја, "Смедеревска јесен", овoг викенда у Смедерево је довела близу 100.000 гостију, процењују организатори.

Светковина у славу грожђа и вина смедеревског виногорја свечано је отворена у Малом граду Смедеревске тврђаве опером немачког композитора Карла Орфа "Кармина Бурана" у извођењу Симфонијског оркестра и Хора РТС под управом маестра Бојана Суђића.

Прочитајте још: 131. ПО РЕДУ "СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН: Уз вино и песма

Отварању је, по традицији, претходио "Смедеревски карневал" - дефиле улицама града, кога је испратило на десетине хиљада посетилаца. Дефиле са поруком "Смедерево вазда отворено" имао је неколико стотина учесника свих узраста. Највише пажње привукао је џиновски грозд, заштитни знак "јесени", витезови на коњима и статисти у одорама деспотске породице Бранковић, која је и подигла град.

Гости су имали прилику да обиђу привредну и пољопривредну изложбу.

Поред бројних садржаја, позоришта за децу, наступа фолклорних група, дечјог хора "Колибри", одржан је и традиционални витешки турнир. Организована су туристичка разгледања града отвореним аутобусом и бродићем по Дунаву. На више локација продавали су се специјалитети домаће кухиње.

На градском Тргу посетиоци су могли да пазаре најбоље плодове овог поднебља - грожђе, брескве, јабуке, али и вино и ракију.

Највише пажње привукао је џиновски грозд, заштитни знак "јесени"


Берба у смедеревским виноградима је ове године поранила, квалитет плодова је изузетан, а род богат, виноградари кажу значајно бољи него прошле године.

Прочитајте још: „Смедеревска јесен”: Музика у славу грожђа

Концерте током тродневне манифестације су одржали "Гарави сокак", "Кербер", Жељко Васић, Адил Максутовић, "Лексингтон, а данас на Тргу концерт ће одржати музичка трупа "Балканика".


У Малом граду на свечаности затварања манифестације, вечерас од 22.00 концерт под називом "Смедерево граде од старина" одржаће Шабан Шаулић, Ана Бекута и Снежана Ђуришић.

Деспот Ђурађ и Јерина

Међу гостима су били и кинески стручњаци који воде Железару


ПРВА ИЗЛОЖБА ГРОЖЂА 1888.

Прва манифестација одржана је крајем 19. века као изложба грожђа и другог воћа. Прва послератна "Смедеревска јесен" одржана је 1960. године, и од тада носи данашњи назив. Циљ је туристичка и привредна презентација потенцијала града.