Амерички "Њујорк тајмс" објавио је листу 52 града са најбољим ноћним животом, а Београд се нашао на 32. месту.

Новинарка листа Ђада Јуан обишла је 52 града са листе а овог лета боравила је у Београду. Своје утиске о српској престоници изнела је у тексту под називом "Ноћ је право време у Београду".

Град је упознала у друштву своје пријатељице која је показала лепоте престонице, ушће Саве у Дунав. Такође је, како наводи, гледајући зграде оштећене у НАТО бомбардовању схватила колико су дубоко ратови у Југославији 1990-тих и распад те земље утицали на свакодневни живот Београда.

Прочитајте још - СЕДАМ РАЗЛОГА ДА ПОСЕТИТЕ БЕОГРАД: Британски Телеграф препоручује туристима престоницу Србије (Фото/Видео)

"Најважније од свега, отворила ми је очи што се Београђана тиче: гостопримљиви људи који певају и играју и у добру и у злу", навела је она.

Америчка новинарка каже да јој је београдска другарица одмах прво вече рекла да не обује штикле. Била би то дуга шетња преко калдрме и преко шина до Бетон хале где се налази низ фенси ресторана у некадашњим складиштима на Сави. Али свака жена је изгледала као модел у уској сукњици и штиклама, наводи она.

Београд је, додаје, познат по лепим женама, али и по живој музици, која се чује из сваке улице, са сваке терасе, па се ходајући улицама града осећате као да сте на некој паради.

Бендови свирају у скоро сваком ресторану у Бетон хали, а њихове баште гледају на Саву и комунистичку архитектуру Новог Београда – пословни кварт саграђен крајем 40-тих година.

Воће на Каленић пијаци,фото фото Ђада Јуан

Америчка новинарка описује и калдрмисану Скадарлију која се често пореди са париским Монмартом.

Утисак на њу је оставио и хотел Москва, симбол града из 1908. године.

"Препуна је традиционалних таверни, званих кафане, где музичари иду од стола до стола и певају фолк песме које гости наручују. Зими, када нема башта, највероватније ћете видети људе како играју по столовима изражавајући тиме да их песма ганула", наводи она.

Као пејзаж који јој се највише свидео, Ђада Јуан издваја Земун где је упознала власницу чувеног престоничког рибљег ресторана.

фото Ђада Јуан

Без обзира где почиње ноћни изалазак у Београду, највероватније ће он завршити на обали Саве где су бројни клубови на води, познати као сплавови, истиче она.Јуан је упознала и традиционалну српску кухињу у којој каже да доминирају месо и сир. Када је реч о храни, дан почиње са буреком, а о пићу, са ракијом, примећује америчка новинарка.