СА 365 капела, цркава и чувеним манастиром Панорамитис, мало острво Сими је један од последњих кутака у Грчкој у којем се ништа не мења већ пет деценија.

Читаво острво је под заштитом државе, а у свету је чувено по “берачима” сунђера. Наиме, први краљ острва Глафкос, који је био богати ловац на сунђере, успео је да уграби принцезу Сими и њој је направио ово лепо острво. Острво штити Свети Михаило чија икона у манастиру Панорамитис има исцелитељске моћи.

Дуго су становници живели од роњења и вађења сунђера. Нажалост, сада се користе синтетички сунђери, а 2.300 острвљана живи од туризма, производе и маслиново уље, сушени парадајз, вино.

Од Родоса се до овог острва Додеканеза глисером стиже за 45 минута или бродом за сат и по, а излет кошта око 30 евра. Сам град је подељен на два дела - доњи Јалос и горњи Хори. Раздваја их 375 степеника Калистрата. Архитектура острва је изузетно китњаста, попут шарених колача. Мало подсећа на Венецију, јер је Серенисима, као и Отоманска империја, владала овим острвом на којем су одувек живели Грци. На врху Симија се налази замак (на темељима Агоре) који су изградили витезови реда Светог Јована.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Скијатос - бисер Егејског мора са чак 66 плажа

Занимљивост острва је торањ са сатом из 1890. године који подсећа на лондонски Биг Бен који је изградила породица Петридес. Атракција је и хотел “Катеринетес” у којем су Немци 8. маја 1945. предали Додеканезе Грцима. У граду се може посетити и Музеј наутике.

Из свих делова острва пружа се леп поглед, па као што је и град место за туристе са посебним укусом, тако су и плаже дивље, усамљене, чисте и лепе.