ЧУДО се десило у Нишевцу, сврљишком селу, за које се мислило да су га и Бог и људи заборавили. Месташце на ждрелу фантастичне клисуре Сврљишког Тимока постало је мета туриста.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шетња живом бајком Јабланика

- Долазили су нам гости из Француске, Италије, Белгије, Аустрије, Чешке, Словачке, а најдража гошћа била нам је Рускиња из Санкт Петербурга која је на интернету видела фотографије клисуре, прешла хиљаде километара и остала овде пуних девет дана - каже Ненад Ранђеловић, географ из Нишевца, који је најзаслужнији за туристички бум свог села.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Историја уз чашицу мастике

Он је одрастао истражујући висове, клисуре и пећине око Нишевца. Открио је да се у атару данашњег села налазе праисторијски тумули и остаци римских, византијских и средњовековних градова, с многобројним црквама, под заштитом тврђаве на планинској крести Нишевачке клисуре.

Он и даље истражује свој крај, препун скривених чуда природе, какав су бајковити кањони планинске речице Белице која је у кречњаку издубила низ живописних преливних базенчића. Кроз такву клисурицу свако може да прође кад пресуши, а кад се котлови напуне хладном, бистром водом, у авантуру преласка долазе љубитељи кањонинга.

- Био сам поносан на Нишевац и желео сам да га покажем свету. Зато нисам отишао одавде као већина мојих вршњака - каже Ранђеловић.

Географ Ненад Ранђеловић у котлу клисуре

Његове идеје и ентузијазам у малој средини често су наилазили на сумње али он није одустајао. Данас Нишевчани иду на семинаре и уче како да се баве сеоским туризмом.


- За Нишевац су некад знали само планинари из Ниша и Зајечара. Скок популарности донео нам је београдски КАУП, а прави преокрет репортаже у “Новостима” после које почиње навала посетилаца. Установили смо и фото-колонију, а нишевачко удружење "Тера инкогнита" и Центар за туризам, културу и спорт из Сврљига интензивно раде на презентовању “нишевачког чуда” - каже Ранђеловић.