Овај медитерански приморски град насељен је још од 4. века п.н.е. О томе сведочи и величанствена тврђава у центру града, окружена зидинама, саграђена на полуострву које се пружа према Средоземном мору, у облику стеновитог рта. На само 135 км од Анталије , сместила се Алања, данас чувена по узгоју банана и цитруса, град без индустријске зоне, који цвета искључиво захваљујући туризму и пољопривреди.

Анадолија је одуивек, па тако и данас, имала улогу моста који спаја источну и западну културу. Традиција турске културе је изнимно гостопримство. При првом сусрету, бићете понуђени чајем, кафом, ајраном (разблажени јогурт) или неким другим напитком. Изузетно неучтивим се сматра одбити послужење. У ресторанима широм обале Анталије потпуно је уобичајено оставити бакшиш у висини од 10 одсто од износа на рачуну, док се исти никако не оставља у таксију.

Знаменитости Алање, које никако не смете пропустити да упознате приликом летовања у овом туристичком месту:

Тврђава Алања – срдњевековна тврђава са феноменалним погледом за романтичан залазак сунца
Црвена кула – осмоугаона кула висока 33м, саграђена у 13. веку за одбрану градске луке

Фабрика оружја – такође потиче из 13.века, налази се у близини бродоградилишта, а сазидана је од клесаног камена и има олуке у облику лавље главе

Хербаријум – рестаурирана и уређена кућа, међу чијим се експонатима флоре и фауне, налазе ендемске биљне врсте, пронађене само у тврђави Алањи

Поморски музеј – налази се између бродоградилишта и Црвене куле, а у дворишту музеја, након обиласка, можете уживати у одмору или шетњи међу мирисним стаблима поморанџе.

Искористите прилику и да уживате у вожњи жичаром. Она се налази у оквиру тврђаве Алања, на висини од 300м. Дуга је 900м, а из ње уживате у погледу на Клеопатрину плажу, светски познату пећину Дамлаташ и саму тврђаву.

За уживање на непцима, побринуће се чувено, помало необично мезе од свежег белог сира, са лубеницом и зачинским биљем, које се конзумира уз лагано испијање турске „раки“ која се разблажује водом и пије полако. Наставак гастрономског уживања уз егзотичне врсте „шиш кебаба“ и морске рибе, а свакако следи и заслађење традиционалним турским посластицама, попут баклаве и ратлука.


На крају, не смете прескочити турску кафу, али водите рачуна да је конзумирате како правила домаћина налажу. Турску кафу треба пити из танке порцеланске шољице и побрините се да је самлевена пред само кување. Тако је, кажу, најукуснија.


У понуди туристичке агенције 1 А Травел, до средине октобра, поласци за Алању, као и друга летовалишта на Анталијској обали. Детаљније сазнајте на званичном сајту агенције.

(ПР)