Британски лист Гардијан уврстио је Београд међу 10 најбољих алтернативних европских градова за одмор, истичући да престоница Србије има упечатљив амбијент који употпуњују архитектонска здања и импресивни споменици.

Прочитајте још: Странци у Србији: Домаћине хвале, прљавштину куде

"Својом историјском архитектуром, прекрасним пејзажима и културом, без гужве, ови шармантни европски градови су савршени за бег крајем лета/почетком јесени", наводи лист.

Позивајући се на извештај портала Пост офис о "неопеваним градовима" Европе, Гардијан наводи да је Београд дестинација за одмор која може да пружи највише, за најмање новца.

Према рачуници Пост офиса, укупан трошак за посету престоници Србије за две ноћи за двоје износи 149 фунти, што је око 165 евра, а у цену је укључен смештај, храна, пиће, разгледање и пут по граду, али не и лет, а Гардијан истиче да је то 12 одсто јефтиније од Кракова.

Прочитајте још: У Београду највише туриста из Турске

"Београд можда није најлепши град Европе, али има упечатљив амбијент на ушћу Дунава и Саве, неколико архитектонских драгуља и импресивне споменике, као и најбољи ноћни живот на Балкану", оцењује Гардијан.

Помиње и да је овог лета поново отворен Народни музеј, за који наводи да покрива огроман спектар српске историје, од палеолита до уметности 20 века.

Истиче и да је улаз у музеј бесплатан недељом, а да је затворен понедељком.

Гардијан наводи и да је крајем прошле године поново отворен Музеј савремене уместности у који је улаз бесплатан средом, док је музеј затворен уторком.

А када засија сунце, објашњава својим читаоцима лист, Београђани одлазе на Аду Циганију, "београдско море".

"На овом острву, пуном дрвећа, на јужној обали Саве налази се низ пешчаних плажа, а могу се упражњавати и активности као што су планинарење и кајакаштво", напомиње лист.


Вредно је, оцењује Гардијан, прећи реку у сликовито предграђе Земун, који је био посебан град до 1934. године, како би лутали његовим вијугавим калдрмама.

У чланку Гардијан препоручује и ресторане за одлазак на вечеру и позива посетиоце да оду у Цетињску улицу, где се налазе барови и клубови.

Међу осталим градовима на листи најбољих алтернативних европских дестинација за одмор су и црногорска Подгорица, македонски Охрид, хрватска Пула, као и градови Катанија и Бари у Италији, Каунас у Литванији, Кошице у Словачкој, Превеза у Грчкој и Гренобл у Француској.