ГРЧКА какву сте сањали!

Само ова реченица довољна је да на најсликовитији начин опише Скијатос, најзападније и, копну најближе од свих острва Спорада. Заштитни знак овог бисера Егејског мора је чак 66 плажа смештених на свега 50 километара квадратних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шетња живом бајком Јабланика

Најпознатија, уједно и једна од најпосећенијих, је Кукунаријес, смештена на крајњем југу Скијатоса. Ово је, што посебно привлачи туристе из готово свих крајева Европе, једна од малобројних области у Грчкој где расту медитерански борови, док је цело острво веома шумовито.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пет најскупљих туристичких аранжмана

- Кукунаријес је област и где је смештен велики Национални парк са ретким биљним и животињским врстама.

Неретко се дешава да наши гости, тик уз обалу могу срести и егзотичне птице - говоре нам поносно мештани, којих на целом острву има тек око 6.000.

Град Скијатос плени својом једноставношћу

Највећи број плажа смештен је управо на југу и истоку острва. На већини две лежаљке и сунцобран наплаћују се осам евра, док пиће није обавезно. У зависности од бара, кафића или таверне, за нес-кафу је потребно издвојити од 3,5 до 5 евра, безалкохолна пића су од 2,5 до 4,5, а домаћи "митос" од 2,5 до 6 евра.

Туристи и у зениту, баш као и у шпицу летње сезоне, овде углавном користе одлично организован градски превоз, што је права реткост у Грчкој. Карта у једном правцу од почетне станице (главни град Скијатос) до последње, 26. (где је смештена управо плажа Кукунаријес) кошта два евра. Исти износ гостима је потребан и уколико силазе раније, рецимо на 20. станици, где је смештен још један бисер Скијатоса - плажа Трулос. Домаћини ће износ од 1,6 евра наплатити само уколико се користи шест или мање станица.

Таверна на плажи Трулос / Фото В. С.

Најлепша и по много чему јединствена је Лаларија, нестварна плажа са белим шљунком и стенама која краси готово све разгледнице са Скијатоса. Смештена је на северу острва и до ње се може искључиво бродићем. Посебан печат овом острву дају и плаже Мандраки и Бананас.

Поглед на плажу Кукунаријес

Главни град Скијатос на "прву лопту" даје одговор на питање зашто је ово спој монденске и традиционалне Грчке. Препун белих кућица са плавим прозорима и једноставних таверни смештених у уским уличицама, али и модерних кафића и ноћних клубова, туристе буквално оставља без даха. И овде су цене "шарене", па се код наших туриста популарна гирос пита може наћи и за 2,7 евра, јогурт сладолед за два, а традиционална домаћа кафа за три евра. "Фенси" места подразумевају и дубљи џеп, па тако разни коктели коштају од 8 до 12 евра, пива од 5 до 10, а једноставне летње салате од 8 до 15.

Плаже су окружене зеленилом

За оне који не ручавају у ресторанима или хотелима, на располагању су многобројни минимаркети, где хлеб, рецимо кошта евро, а литар дуготрајног млека два. У граду Скијатосу налази се и мегамаркет једног познатог немачког трговинског ланца, где су цене нешто приступачније.

ПУТОВАЊЕ КАО АВАНТУРА

ПУТ до Скијатоса води преко луке Волос. Вожња трајектом траје од два до два и по сата, а цена повратне карте за једну особу је око 40 евра, док је за возило (повратна карта), у зависности од превозника, потребно издвојити око 160 евра. Вожња аутобусом од Београда до Волоса, са успутним стајањима траје око 14 сати.

Они који се одлуче да на Скијатос отпутују авионом, треба да знају и да је писта, смештена на ободу главног града, једна од најкраћих и најужих у Европи.