"Смедеревска јесен" најзначајнија туристичко-привредна манифестација у региону, ове године одржаће се од 6. до 9. септембра. Светковина у славу грожђа и вина смедеревског виногорја свечано ће бити отворена 7. септембра у 20 часова у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Манифестацију ће отворити опера "Кармина Бурана" у извођењу хора и оркестра Радио-телевизије Србије са диригентом Бојаном Суђићем, саопштили су организатори. Отварању ће, по традицији, од 18 часова претходити дефиле учесника улицама града под називом "Смедеревски карневал". Током преподнева биће одржана привредна и пољопривредна изложба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Историја уз чашицу мастике

Поред многобројних садржаја, позоришта за децу, наступа фолклорних група, хора "Колибри", одржаће се витешки турнир и концерт филмске музике. У Малом граду, на свечаности затварања манифестације, у недељу, у вечерњим сатима, под називом "Смедерево граде од старина" концерте ће одржати певачи домаће музике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Скривене плаже Монтенегра

Град очекује као и сваке године више дестина хиљада гостију. Организатор је Град Смедерево и Центар за културу. За програме је из буџета опредељено више од пет милиона динара, судећи према јавној набавци објављеној на порталу Центра за културу. Прва манифестација одржана је крајем 19. века, док је послератна "Смедеревска јесен" одржана 1960. године. Тада је и први пут употребљен термин "Смедеревска јесен", који се устаљује до данас.

ПРОГРАМ САМО "ОНЛАЈН"

Програм овогодишње 131. "Смедеревске јесени" представљен је недељу дана уочи почетка манифестације. То је учињено преко друштвених мрежа, а до сада није одржана нити заказана конференција за новинаре како би програм био званично представљен. Нема га ни на интернет-порталу Града.