ФЕСТИВАЛ у кувању гулаша од белих бубрега, популарна "Муд(р)ијада", у Липовици крај Деспотовца окупила је 18 такмичарских екипа, а скувана је тона и по тестиса. Њен идејни творац Љубомир Еровић организовао ју је широм Србије, а последње три године у Етно-кући "Милановић".

Најбољи гулаш скувала је екипа "Шумадијска јаја" из Крагујевца, која је победила и прошле године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Још једна светковина хране у Пироту

- Највише чланова наше екипе ради у Клиничком центру у Крагујевцу - казао је Зоран Живановић, члан екипе "Шумадијска јаја". - Томе су нас научиле наше жене. Тајна је у начину припремања тестиса пре кувања, јер не треба да само преноће у маринади и да се сутрадан скувају. Користимо сасвим другачију технологију.

Екипа "Код Мрша" из Чачка, која се такмичи од почетка, ван сваке конкуренције је, па је гулаш спремала за своју душу.

- Наша екипа је јединствена, јер смо четири пута освојили прво место - испричао је Милорад Вукајловић, члан чачанске екипе. - За победнички гулаш битна је квалитетна сировина - само говеђи тестиси, и велика количина поврћа, сушеног воћа и зачина. Суштина је да се тестиси добро очисте од опне, да се обаре и да се поштује редослед додавања намирница.

Екипа Срећка Давидовића, коју су чинили такмичари из ресавског краја, гулаш је припремала у сачу, односно у земљаном грнету, због чега он добија посебан шмек. Користили су и своје специјалне зачине.

"Ловачка секција Стрмостен" гулаш је кувала од тестиса бика и дивљег вепра, који дају посебан укус. Према речима Саше Обрадовића из Стрмостена, ловна година је била добра, па су тестисе оставили за такмичење. Он је рекао да је чуо да су бели бубрези афродизијак, али није проверавао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ринфлајш за сва чула

СПЕЦИЈАЛИТЕТ СА ПУЖЕВИМА

ПАЖЊУ посетилаца ове занимљиве манифестације привукла је екипа из Париза, што због француског вина, што због јеловника. Они су припремили предјело од тестиса са пужевима, главно јело било је поврће са тестисима, а десерт печени хлеб са слаткишем и тестисима.