ПРИЧА о Дубаију некако, сама по себи, почиње са врха “Бурџ Калифе”, највише зграде на планети, која симболизује све оно што, овај град, уствари, представља - богатство, сјај, моћ, новац, импресивност, савршено упаковану претераност и принцип да је само небо граница у креирању слике, која се, са последњег спрата, шаље у свет - царство луксуза који нема конкуренцију, ни цену. Задивљујућа и величанствена оаза раскоши и гламура, коју још фасцинантнијом чини податак да је, на овом месту, до пре само четрдесетак година, била гола пустиња, у чему и јесте тајна овог града.

Друго име за Дубаи је спектакл, у сваком смислу. Бисер подигнут из пустињске олује, у коме новца има колико и песка, данас је једна од најатрактивнијих дестинација света, која константно расте, до неслућених висина, у туристичкој понуди од које живи и иновацијама које припрема.

Тренутно се гради “Бурџ Дубаи”, зграда која ће бити виша и импозантнија од “Бурџ Калифе”, а до 2030. године 80% превоза ће бити без возача. “Дубаи аир таџи” већ постоји - беспилотни хеликоптер, који наручујете путем мобилне апликације и којим сами управљате до жељене локације. Ово је само једна од готово фрапантних атракција овог туристичког феномена.

Платна картица је у овом Емирату други пасош, али не треба да вас уплаши чињеница да је новац огледало овог града. Дубаи јесте златна, магична капија једног другог света, који ће вам пожелети срдачну добродошлицу и показати вам све своје чари, без обзира на дубину џепа и културу из које долазите.

Криминал овде не постоји, а на гостопримство, сигурност, љубазност и осмех ћете наићи на сваком кораку, било да сте обичан туриста или милијардер који је, са другог краја света, дошао да вечера у „Бурџ Ал Арабу”. Однос је исти према свима, како на вратима најлуксузнијих хотела, као што је, рецимо, “Атлантис Тхе Палм”, највећи хотел Блиског истока, или на прагу мале продавнице сувенира, у најзабаченијем делу града, и то је оно што Дубаи чини посебним.

Извесно је да нећете издвојити 27.310 долара за чашу најскупљег пића на свету, у бару “Скyвиењ”, на самом врху легендарног “једра” које је прославило Дубаи, поменутог хотела “Бурџ Ал Араб”. Добро сте прочитали - 27.310 долара по чаши, јер хотел има 27 спратова и висок је 310 метара.

Тај напитак за богове сачињен је од злата, кристала, најскупљег вискија и коњака на планети и ко зна чега још, али ћете за десет “дирхама” или непуна три евра, појести одличан оброк - “шаварму”, у малом и наизглед неугледном ресторану, на узаврелим пијацама - “суковима” злата, текстила и зачина, тик поред продавнице у чијем излогу чувају највећи златни прстен на свету, тежак 60 килограма и вредан 13 милиона евра, који чека неког новог шеика да оваквим поклоном, своју будућу невесту, учини пустињском краљицом.

Контраст који овај град чини толико специфичним. Као што смо и рекли - песак претворен у златну прашину.

Музеј Дубаија ће вам живописно представити, не толико дугу, али занимљиву и јединствену традицију и историју Емирата, започету суровим животом бедуина, који је претворен у сурову доминацију новца и моћи, као доказа да је све могуће. Живот се овде одвија иза затворених врата велелепних палата, опточених златом, као из филмова, и у климатизованим шопинг центрима, у коме, заклоњено од неподношљивих 50 степени током летњих месеци, локално становништво, на дневном нивоу, троши оно што некоме јесте живот. И то је уствари то! Дубаи јесте одсањан, недосањан или недостижан сан. У томе је још једна његова тајна, скривена у величанственим хотелима од којих застаје дах, монументалним палатама славних, пребогатих шеика и раскошним, миришљавим одајама њихових прелепих, тајанствених жена, које испод црних “абаја” носе “Праду” и живот на високим потпетицама луксуза од седам звездица.

Уз “Бурџ Калифу” и “Бурџ Ал Араб”, “Дубаи Марина” са екстравагантним, светлуцавим “Кејан” торњем, који као да израња из воде, у својој драматичној илузији торнада од стакла, светла и сунца , улица “Џумеира“, метро, острво “Дубаи Палм”, где виле имају небројене светске звезде попут Анђелине Жоли и Дејвида Бекама, вожња бродићима по “Крик” каналу, “Тхе Дубаи Малл”, са чувеном фонтаном чији плес не смете пропустити, јер онда, као да нисте ни били у овом граду, су најлепше слике на позлаћеној разгледници Дубаија и све је важно видети, осетити и испробати.

Готово сви хотели се, с пуним правом, поносе врхунском услугом, на свим нивоима, почев од смештаја и хране, преко љубазног особља, до безбројних атракција, као што је, рецимо, апартман са погледом на огромно скијалиште и сличне, невероватне иновације, које нећете пронаћи на другим местима. Добар ноћни провод је загарантован, а о уживању на прелепим пешчаним плажама или поред луксузних хотелских базена, не треба ни говорити.

Боравак у Емиратима оплеменићете и обиласком главног града , прелепог Абу Дабија, на око 120 километара од Дубаија, који ће вас, такође, освојити својим необичним и монументалним стилом, али и нешто смиренијим темпом живота и атмосфером која помало подсећа на Медитеран. На путу до тамо, не смете пропустити “Ferrari world”, забавни парк и музеј овог чувеног бренда, као ни посету стази где се одржавају трке Формуле 1.

Још једна сензационална атракција на путу од Дубаија до Абу Дабија јесте и “Дубаи Паркс анд Ресортс” - несагледиво огроман комплекс, у оквиру ког се налази величанствено царство за децу “Леголанд” и низ тематски организованих забавних паркова, осмишљених као кулисе најпопуларнијих холивудских и боливудских филмова, где ћете доживети искуства која ћете дуго препричавати.

Абу Даби је, као и Дубаи, спој традиционалног и модерног. У неким сегментима заустављен у времену, у другим, много испред данашњег времена. Посебна атракција је етно село у коме можете видети због чега је Блиски исток одувек толико примамљив, мистериозан и посебан и упознати се са прастарим занатима и уникатним рукотворинама, који овај део света боје специфичном магијом. С друге стране, предивне плаже, панораме града, луксузни али и приступачни хотели, незаобилазни шопинг и одмор у правом смислу те речи и Абу Даби чине дестинацијом коју треба уписати у сопствену карту лепих путовања.

Велика џамија Шеика Заида, творца Емирата и “оца нације”, је још један величанствени бисер у пустињи, подигнут од белог мермера из Италије и Македоније. Четврта је по величини на планети, непроцењива у свом богатству, о чему сведоче лустери од “Сњаровски” кристала, тешки по 9 тона и тепих од 47 тона, највећи на свету, ткан у многим земљама, превезен авионима и састављан на лицу места. Сама грађевина је толико импресивна, да с правом јесте симбол Абу Дабија и не чуди што је, сваке године, посећују милиони туриста из читавог света.

На крају, све што сте прочитали о Дубаију је само део туристичке понуде овог јединственог града који вас очекује и који, упркос свему, има своју душу и емоцију, само их је потребно потражити међу небодерима који постављају стандарде остатку света и славе будућност неког новог начина живота и туризма који не подразумева класику прошлих времена.

А та душа и емоција се огледају, управо, у оном малом тренутку, који ћете сачувати само за себе, када пијете еспрессо на тераси хотела, док свиће над “Кејан” торњем, када задржите дах док сунце понире пред “Бурџ Калифом” или када пустињски ветар, на трен, обавије “Бурџ Ал Араб”, чинећи као да лебди на ободу града, који ће, у годинама које долазе, тек испричати своју причу.