ПРЕСТИЖНА локација острва чинила је да Хиос кроз историју буде најбогатије место Грчке, али и браник пред најездама освајача. На Хиосу расте мастика од које се прави узо и вековима цењени антибиотик. Ова биљка, која даље лековиту смолу, не успева ни на једном другом месту.


10.00

Пирги је живописно село, 24 километра удаљено од града, а у њему живи 1.200 људи и готово сви производе мастику. Називају га и “обојено село” по сиво-белим геометријским шарама којима су украшене куће.


12.00

Неа Мони манастир на Хиосу заслужује посебну пажњу, јер је међу најстаријим у Грчкој, али и место турског погрома над Грцима 1822. године. Манастир је изградио византијски цар Константин Мономаг 1055. године у самом центру острва. До те 1822. године овде је живело 800 монаха, а сада су их тројица. Чувен је по фрескама, али и по масакру који је овде починила турска војска.


13.00

Град Хиос је престоница, али је у њему и већина модерних радњи, сувенирница и таверни које занимају туристе. Иначе, град је 1881. године претрпео катастрофалан земљотрес, али су неокласичне зграде реновиране и могу се видети византијски, арапски, турски и утицаји читавог Медитерана. Овде се налазе вртови, античко позориште...


15.00

Са средњовековне венецијанске тврђаве пружа се поглед на читав град. Унутар зидина сe могу видети Јустинијанова палата, фонтана Кирија Вриси, као и огромна кула.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Карпатос - Посејдоново тајно уточиште


16.00

Пећина Олимпи сматра се чудом природе, а удаљена је 35 километара од града Хиоса. Прелепе сталактите је створила вода.


18.00

Острвца Унисус налазе се између Хиоса и турске обале, а највеће има 1.000 становника међу којима су чувене грчке бродовласничке породице. Острво има лепе куће, манастир, мноштво бродова и добар је избор за кратак излет.