ГРЕБЕНИ Ваљевских планина боје се у касно лето златом и рујем и чекају поклонике лепоте да их премере корацима. Шетња ка Јабланику кроз клисуру Јабланице је ходочашће у скривени свет мирисних шума и пространих коса, надвишених сурим стенама, испод којих провирују живописне старинске куће.

Кад се у дну кањона под треперавом светлошћу укаже стари манастир Пустиња, чини се да истовремено корачате реалношћу и паралелним светом древних предања. До ове живе бајке стиже се магистралом од Ваљева ка Дебелом брду. Искусни путници успут обавезно свраћају у чувени ресторан у Балиновићима, на вруће лепиње с кајмаком, претопом, дуван-чварцима и осталим ваљевским ђаконијама. Окрепљени настављају пут до села Поћута где се удесно с магистрале одваја пут ка манастиру Пустиња, испод коса на којима мирно пасу бела стада и изнад пропланака с погледом на језеро Стубо-Ровни, разливено међу брдима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Авантура по горама Шумадије


Кад се с десне стране пута укаже стена Грдоба, натприродног изгледа с видиковцем и излетиштем, то је знак да сте ушли у Пустињску клисуру, део кањона Јабланице на чијем се дну крије манастир Пустиња, задужбина краља Драгутина. До њега се стиже означеним путићем који се на раскрсници одваја од пута ка етно-селу Бебићима. После посете храму чудесне архитектуре и живописа треба отићи и до лековитог извора на рубу реке, под белим литицама у живописном сужењу клисуре. Ко овде прегази плитку Јабланицу после лаганог успона уз косу стиже до видиковца на друго лице Пустињске клисуре која се завршава код старинских кућица Бебића, удаљених пола сата шетње од скретања за манастир. Између брвнара села из 19. века води стаза којом планинари настављају до врха Јабланик. Недалеко од њега је велики планинарски дом Дебело брдо, а за љубитеље веће удобности постоји и приватни смештај у истоименом селу, где могу да се купе домаћи специјалитети.