АСТРОНОМСКЕ казне плаћаће они који до краја године не пријаве станове које издају туристима, јер нови Закон о туризму предвиђа драконске финансијске опомене и по 100 пута веће од паушалног пореза.

Ово ће важити за све за власнике објеката који издају до 30 кревета. Иако се свакодневно повећава број категорисаних апартмана и даље се процењује да 20 одсто туриста спава у такозваним црним креветима, који нису пријављени.

За првих пет месеци ове године туристи су само у Београду остварили милион ноћења, па се у градску касу од туристичке таксе улило 164 милиона динара, што је за 11 одсто више него у истом периоду лане. Такса износи 155 динара по дану, по туристи, али надлежни и даље сумњају да велики број гостију спава “на црно” у приватном смештају.

- Београд бележи непрестан раст броја туриста, лане их је било за 20 одсто више, а до јуна већ бележимо пораст ноћења од 11 одсто - каже Милинко Величковић, секретар за привреду Београда. - Свакодневно добијамо захтеве за категоризацију приватног смештаја, па тренутно имамо 1.367 регистрованих смештајних јединица са 3.296 лежајева.

Сва туристичка места у Србији су позвала власнике станова и апартмана да категоришу кревете које издају како не би били затечени новим законом. Власници објеката тренутно плаћају паушални ПДВ од 20 одсто, а следеће године ће бити смањен на око пет одсто. То значи да ће за један кревет за годину дана плаћати порез од 1.500 до 3.000 динара (у зависности од локације). Казне за оне који то избегавају биће драконске и по сто пута веће од паушалног пореза.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ринфлајш за сва чула


У Београду ће бити прочешљан регистар власника станова, па ће сви празни станови бити редовно посећивани. Само у луксузном Белвилу један сајт нуди 62 стана на дан, а категорисано је једва десетак. Комисија ће прочешљати ко је власник више станова, ићи на адресу, пратити где гори светло и стиже пошта, а управници зграда ће морати да воде евиденцију о станарима.

- Пријаве ће бити писане, а власник после нека доказује да му је станар рођак, јер и они који бораве бесплатно морају да се пријаве у општини - истиче Величковић. - Нови Закон о туризму донеће “револуцију” у туризам Србије јер предвиђа Централни регистар пријаве гостију. То значи да ће сваки власник стана, хостел и хотел добити софтвер и одмах ће уписивати новог госта. У сваком тренутку ћемо знати колико имамо туриста, одакле су и где спавају.