САМО туристи који се на Црногорском приморју нађу усред сезоне, у августу, знају право значење речи гужва и кркљанац. Од Херцег Новог до Улциња, од раног јутра, све лежаљке су заузете, а на "слободним" деловима шљунка, дословце су залепљени пешкир до пешкира. Зато, готово невероватно изгледају плаже, које су упркос лепоти и чистоћи воде, неоткривене. Једна од њих је и Перазића До, у заливу испод манастира Режевићи.

На око пола сата вожње од Бара, 20 минута из Сутомора, или тек пет од Петровца и једне од најлепших, али претрпаних плажа, Лучице, налази се скретање за Перазића До. Пешице је, мало теже сићи до ове предивне увале, удаљене око два километра хода од Петровца, али аутом се асфалтираном стазом лако долази до ње.

- На срећу, не зна много људи за ово рајско место - каже Београђанка Марија Живић, која годишњи одмор са продицом проводи у Црној Гори. - Смештени смо у Заграђу код Сутомора, али се искључиво купамо овде, јер је ово једино место где смо ујутру сами на плажи. Просто је невероватно да док у исто време на Буљарицама, Лучицама, Јазу, сутоморском Маљевику, не можеш ни лежаљку да нађеш, овде се осећаш као да је цела плажа твоја.

До увале скривене испод манастира Режевић, долази се скретањем са магистралног пута Будва - Петровац. Прекривена је песком и шљунком, а дугачка је свега 40 метара. На левом крају плаже налази се костур никада завршеног хотела "Ас", који чак није успео да наруши амбијент плаже коју знатно улепшавају стене које је природа необично издубила и обликовала. Добра страна је што на огромном простору испред градилишта има сасвим довољно места за паркирање.

Међу омиљене црногорске плаже спадају и Буљарице, Лучице, Дробни пијесак, Јаз, као и Краљичина плажа, до које за пет евра по особи, сваког јутра возе локални бродићи са већине градских плажа.

За оне који су овог лета одсели у Сутомору, а хтели би да избегну вреву градске плаже, одличан избор је плажа Штрбине, окружена и прошарана стенама, у разним величинама, препуним ракова и шкољки.

У овој околини, међу омиљене плаже туриста уврстила се Дробни пијесак. Смештена је у скровитој ували, дуга око 250 метара, а због жућкасто-белог песка многе подсећа на праве тропске плаже. Окружена је маслињацима и макијама, па делује дивље. На самој обали је извор питке воде и неколико угоститељских локала.


ПОВОЉНА ХРАНА

На плажи Перазића До налазе се два ресторана и цене су за нијансу више него на већини других локација. Сладоледи из сандука су од два до три евра, чорбе су око три, пице од осам евра, колико коштају и најјефтинији оброци од меса.

У већини ресторана, на плажи Јаз, сваког дана у понуди је ново кувано јело по цени од четири евра. У Буљарицама дневни мени, супа, главно јело и салaта коштају седам евра, а од брзе хране, пице су два евра, хамбургери 2,5, а гирос три евра.