ЧУВЕНИ шпански темперамент и "врела крв" најбоље су осликани у контрастима острва Мајорка. Кршна планина Трамунтана, спојена морем чије боје прелазе из азурноплаве до модрозелене, једно су од хиљаду лица највећег острва у Балеарском мору, површине 3.640 квадратих километара.

Упркос томе што се често сматра летовалиштем за богате, Мајорка је заправо једно од ретких туристичких центара у свету где је подједнако заступљен масовни и елитни туризам. Годишње око 8.000.000 страних посетилаца летује на истом месту као и многе светске звезде, аристократе, магнати, политичари и спортисти. Захваљујући "лоу кост" компанијама које нуде јефтине летове и хотелима који "ничу" у сваком граду острва, седмодневни смештај и авионски лет од аеродрома у Бечу и Будимпешти, па до главног града острва, проналази се већ од 300 до 400 евра, па навише.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бела лађа за незабораван одмор

Природна равнотежа еко-система на Мајорки углавном је ненарушена, па је природни амбијент у великој мери очуван. Проласком кроз планинске венце на којима пасу дивокозе, па до највише тачке острва Cap de Formentor, долази се до спектакуларног видиковца са којег "пуца" поглед на цело острво. Након проласка поред бројних шпанских хацијенди, може се доћи до једне од 200 пећина на острву. Најпознатије су Cuevas de Genova и Drac, где се налази и највеће подземно језеро на свету, дуго 1.150 и широко 30 метара.

У зависности од делова плаже, две лежаљке и сунцобран наплаћују се по цени од 10 до 14 евра. Нeке од најлепших плажа на којима нема гужве, а које имају барове и лежаљке, јесу Playa de Muro i Millor beach, са кристално чистом водом и белим песком. Једна од најлепших "дивљих плажа" јесте Еs torrent de pareis, која се налази у ували између две стене. Цене кафе и сокова крећу се од два до три евра, коктели коштају у просеку седам евра, док се оброци као што су шпанска паељa са месом и морским плодовима, или шпанска кајгана са домаћом шунком могу пазарити по цени од осам до десет евра. Слатко, мароканско пиће "тунел", домаћа бела вина, маслине и хлебови незаобилазни су уз сваки оброк.

У већим градовима као што су Палма, Магалуф и Аренал највише одседају млади у потрази за ноћним проводом, који је један од "најлуђих" на свету. Улазнице за клубове у којима наступају позната имена електронске музике коштају у просеку 40 евра, уз отворен бар који подразумева целовечерњу конзумацију пића.

Такси функционише по систему тарифа, док је ван града цена фиксна. Цене рентакара се крећу од 30 евра по дану, заједно са осигурањем, али је потребно аутомобил резервисати неколики дана унапред. Паркинг је бесплатан на местима обележеним испрекиданом белом линијом, на местима са испрекиданом плавом линијом плаћа се по цени од 1,5 до 2 евра по сату, док је паркирање на жутим линијама забрањено.


РИБАРСКА СЕЛА

ОД малих, рибарских села на Мајорки су недавно створене веома атрактивне и посећене туристичке станице, попут Пuerto de Andratx, San Telmo, Banyalbufar, Cala Ratjada, Cala Bana, Porto Colom (Шпанци га сматрају родним местом Кристифора Колумба) и Porto Cristo, једно од најлепших места на Мајорки.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петрушки храмови - и на небу и на земљи

ВАЉДЕМОСA

УКОЛИКО се уморите од 24-часовнe буке из пабова и барова, који су крцвати немачким и британским туристима, одмор можете да потражите у неком од аутентичних шпанских села. У романтичној Ваљдемоси можете шетати каменим улицама и уживати у мирном, романтичном амбијенту, док се до града Солера на северу може доћи старом железницом, која је једна од највећих атракција овог дела острва.