ЗА српске туристе прва асоцијација за Бодрум је вероватно гласање у Скупштини. Ипак, многи дижу руку и када је реч о летовању у овом егејском рају за сунчање и ноћни провод.

Море, плажа, сунце... Бодрум је много више од тога. Магичан град на југу Егејског мора, није само још једно популарно летовалиште. Некадашњи Халикарнас је прави Монте Карло источног Средоземља, место у коме се спаја дух Медитерана, богата историја и незабораван ноћни живот.

Бодрум је најексклузивније и најпрестижније турско летовалиште. У анталијској регији се можда налазе ол-инклузив хотели, као из бајке, али је Бодрум град са душом, залив у коме летује турска елита, еманципована од традиције и исламског наслеђа, место у које се долази да би видели и били виђени... Баш овде, Турска има најмање утицаја. Оријент је наравно присутан, али док шета улицама Бодрума, човек лако може да помисли да се налази у некој западноевропској луци. Тек покоји минарет (у туристичким деловима града, попут Гумбета, чак и нема џамија), подсете с времена на време, да се ипак налазите у Малој Азији.

Беле коцкасте куће, висине до три спрата (по општинском закону искључиво такве зграде могу да се зидају) и прозори оивичени у плаво... Није ни чудо што Бодрум многима највише личи на Грчку. Када се гледа са мора, подсећа на каскадни бајковити град из Толкинових романа, али се права магија ипак крије унутар улица “белог града”.

Центар града је, у ствари, једна велика дискотека на отвореном, где провод почиње у подне (након што се “разбије” мамурлук), а завршава се у раним јутарњим часовима. Да ли преферирате џез вече у престижном “Масарати клубу”, електро “лудницу” и купање у пени у најбучнијој и најпрестижнијој дискотеци Средоземља - “Халикарнасу”, журку до зоре на броду “Катамаран”, свеједно је... Врхунски провод је загарантован! Ту су и “бар стритови” у Бодруму и Гумбету, који ће да задовоље и најзахтевније “ноћне птице”...

За оне који више воле дневни провод, понуда није ништа сиромашнија. Древни Ефес, град одакле је хришћанство освојило Европу, кућа Богородице, крстарење једрилицом на плаже са тиркизноплавим (готово Карипским) морем, посета грчком острву Кос, само су неке од екскурзија, које сваког госта натерају да се одрекне “ленчарења” под сунцобраном.

Бодрум је, кажу домаћини, убедљиво најбезбедније турско летовалиште. На сваких неколико метара срешћете полицајце или раднике обезбеђења многобројних хотела, али прави заштитници не могу тек тако да се виде голим оком. На улицама, плажи и у “долмушима” (комби - јавни превоз у Турској) налази се велики број војника у цивилу.


ПЛАЖЕ И УВАЛЕ

ПЛАЖЕ из снова, егзотичне, са песком као брашно, овде нећете наћи... За страх, ипак, нема места, јер су ту сасвим пристојне плаже у Гумбету и Битезу, а нарочито у Ортакенту, са чистим морем (без таласа, медуза и јежева), као створене за “маратонско” пливање и водене спортове. Посебна атракција су и многобројне увале у близини Бодрума, до којих возе локални бродови. Море је овде невероватно чисто и слано, па пливање представља право уживање.