МИСТЕРИОЗНИ гост овог лета обилази ресторане, поручује, бележи услугу у скривено блокче, слика храну и на основу његовог извештаја ће ресторани у Србији добијати звездице!

Један угледни београдски локал је први међу више од 2.000 ресторана у Србији који је добио пет звездица, јер је испунио све услове категоризације коју је прописала Национална асоцијација хотелијера и ресторатера у сарадњи са Министарством туризма. Власник ресторана није знао када је и ко је био гост који је пажљиво бележио утиске. Како сазнајемо, у наредном периоду за овакву посету треба да се припреме и нишки ресторатери.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Кипар - медитерански бисер из Афродитине шкољке


- Имамо велики број туриста, одличну гастрономску понуду и време је да се раздвоје врхунски ресторани од пицерија, кафаница, локала за брзу храну и осталих угоститељских објеката - каже Георги Генов, директор ХОРЕС. - Последњи је тренутак да раскрстимо са масним столњацима, тањирима претрпаним храном...

Да би ресторан добио пет звездица мора да има и прилаз за инвалиде, аниматора за децу, чувара паркинга, мени на 14 језика, и туш и гардеробу за запослене. Конобари морају да имају униформе и да добро знају одакле је храна пореклом, како је спремљена и да ли смеју да је једу гости подложни алергијама.

- Мистериозном госту наше удружење плаћа ручак, а његов задатак је да бележи време колико је потребно конобару да га услужи - објашњава Генов. - Бележиће и за колико времена је стигла храна, колико је чекао да плати...

Правилник су годину дана писале газде ресторана уз стручњаке.

- У последњих осам година је у српске ресторане уложено је пола милијарде евра, па “столице” вреде од 1.500 до 5.000 евра - истиче Генов. - Не чини ресторан само део за госте, већ и кухиња и простор за запослене. У неке је, рецимо, уложено 70.000 евра, што се види и из менија који је преведен на 13 језика.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Јахорина за активан одмор


КАФАНА ИЛИ РЕСТОРАН?

У СРБИЈИ постоји 3.500 угоститељских објеката, а 2.000 су ресторани.

- Униформе ће морати да имају и конобари у ресторанима са две звездице. Етно-ресторани, чарде и салаши имаће посебне, додатне услове. Они не морају да имају класичан столњак, али посуђе, мени и све остало морају да буду према стандардима - каже Генов.