Ведро време и миран лет обележили су почетак нашег путовања ка зачељу Средоземља, раскрсници Истока и Запада, у чији се центар, као драги камен, сместило острво чемпреса, овенчано славом митова, величанствених пејзажа и богова. Успаване снегове на врховима планина убрзо је заменио нестварни аквамарин мора, водећи нас у другачију димензију лета, отварајући нам пут ка најсунчанијем медитеранском острву, поред ког је изронила најчувенија од свих богиња, дајући овом месту посебну светлост, узбудљиву романтичну легенду и јединствену лепоту коју ћемо покушати да вам дочарамо овом причом. Причом о острву љубави, изрезбареном филигранским рељефом античке митологије, незалазећег сунца, чудесног мора, невероватних искустава и сјајног провода.

Посебна енергија, атмосфера и темперамент Кипра освојиће вас у року од неколико минута, пружајући вам разнобојну слику изазова којима не треба одолети, јер само тако ћете на овом острву створити прегршт сјајних успомена због којих ћете желети да му се увек изнова враћате. И таман кад помислите да је све у кристалном аметисту мора, фантастичним панорамама од којих застаје дах, малим, живописним селима која имају своје тајне, лудом проводу на тиркизним плажама, величанственим остацима грчких храмова и чувених љубавних прича и легенди, специфичном укусу многобројних националних специјалитета, зеленим оазама, луксузним хотелима, прелепим сутонима, или бурној и богатој историји, Кипар ће вам открити још својих атракција, позивајући вас да се стопите са његовим начином живота и постанете део овог острва, које ће вам пружити потпуно уживање кроз путовање које се не заборавља.


Аја Напа

Име “Аја Напа” је од првих припрема за пут лебдело у ваздуху као изазов који се не сме пропустити, па смо је на мапи наше потраге за скривеним благом Кипра одабрали за полазну тачку, први у низу азурних бисера овог острва, који нас је увео у врелу магију лета, одмора, уживања и сјајног провода.

Ако вам кажемо да ово место зову кипарска Ибица, све ће вам бити јасно. Најпознатија и најтраженија атракција Кипра, центар незаборавног ноћног провода, журки на плажама и уживања у сваком смислу те речи.

Плажа “Ниси”

Изузетна клима, прелепе златне плаже, кристално чисто и топло море, преко стотину педесет клубова, таверни, дискотека и ресторана, учинили су Аја Напу надалеко чувеном дестинацијом која не зна за сан и која је свим својим чулима отворена ка туристима, мору, лепоти живота, забаве и хедонизма. О излетима, обиласцима морских пећина, крстарењима, роњењу, купању са делфинима и сличним пустоловинама сувишно је говорити.

Краљица Аја Напе, чувена плажа “Ниси”, заслужено је крунисана плавом заставом Европске уније и спада међу најлепше плаже Медитерана. Лето овде траје шест месеци, а плажа “Ниси” нуди све што се пожелети може. Боја мора је очаравајућа, песак је претворен у златни прах шећер, атмосфера сјајна, амбијент фантастичан. Укратко - рај на земљи у коме се плеше под месечином. Али, ово није све од Аја Напе. Њен најлепши драгуљ се налази недалеко од плаже “Ниси”, на месту које је, нико други до Афродита, претворила у величанствену трилогију неба, мора и камена.


Кејп Греко”

Кејп Греко” се својом спектакуларношћу сам по себи издефинисао као епилог приче о Аја Напи, најимпресивнији од свих призора овог дела острва и свакако један од главних симбола Кипра што и не чуди, с обзиром на његову специфичност. Чекао нас је у свом најраскошнијем издању, монуменаталан у својој једноставности и изразитој лепоти, створеној од три боје плаве, мало сунчеве златне прашине, белог камена и вајарске спретности мора у чијим је дубинама некада био сакривен. Данас је “Кејп Греко” национални парк у чијим водама, како кажу, живи доброћудно митско чудовиште које рибарима, с времена на време, одвуче мреже и које личи на оно из Лох Неса. За чудовиште не знамо, али је Афродита сигурно некада овде прошла, остављајући за собом опални одсјај бисера и тајну вечне лепоте, јер ово је једно од оних места која се разликују и која се морају видети.


Ларнака

Поздравили смо Аја Напу и кренули даље. Сунчане магистрале водиле су нас ка Ларнаки, најстаријем граду на Кипру, који крије безброј занимљивих искустава стопљених у шарену, динамичну и јединствену слику. Судар прошлости и садашњости је на овом месту фасцинантан. По предању, Ларнаку је основао Нојев праунук Китим и то довољно говори о историји и слави града, кога су векови, море и чувени људи и догађаји претворили у један од најтајанственијих градова Средоземља. Ефекат одушевљења изостаје при првом кораку, али, после неког времена, реално сагледавате лепоту града који с разлогом јесте раскршће цивилизација. Овде се почетак лета парадоксално, али симболично поздравља фестивалом потопа под називом “катаклизмос”, због чега Ларнака, чије име на грчком значи саркофаг, и јесте тако посебна.


Црква Светог Лазара

Један од њених најпознатијих и најдрагоценијих драгуља је место исконско колико и сам град, црква Светог Лазара, мала, али чувена у целом свету и значајна толико да је годишње посети неколико милиона туриста. Њена слава започиње 890. године, када је пронађен гроб Светог Лазара, на коме је црква и подигнута. Данас представља један од најупечатљивијих примерака византијске архитектуре на острву и једна је од ретких у свету која има и православни и католички олтар.


Лефкара

Недалеко од Ларнаке, чекало нас је изненађење у зеленој боји и свежини чемпреса, ништа мање очаравајуће од мора, осенчено белом нијансом камених обронака планине Тродос. Легендарно село Лефкара. Слава овог места, у коме је време заиста стало, је непролазна а његова прича, шарм, атмосфера и начин живота су потпуно уникатни и посебни, као и неухватљиви романтични вез чипке и филигрански, готово ломљив додир сребра, познати у целом свету.

Жене у Лефкари од петнаестог века везу чипку техником коју су им пренеле богате венецијанке које су овде живеле. После неког времена, везиље су пустиле машти на вољу, стварајући тако посебан начин рада под називом “лефкаритико” чију је славу море веома брзо пронело далеко од обала Кипра. Тајна овог веза је да боје морају да буду неутралне, да обе стране тканине изгледају исто и не могу се одвојити, да је важно произвести ефекат спајања светла и сенке, да се увек користи једна нит и све се завршава свиленом ивицом. Леонардо да Винчи је 1481. године био у Лефкари и наручио везени прекривач, као поклон за Миланску катедралу. Верује се да је управо тај комад тканине насликао на чувеној “Тајној вечери”. У част овом великом уметнику, један начин веза је назван по њему. И данас везиље у Лефкари раде испред продавница, стварајући тако деликатан амбијент, драж и карактер овог места.

Сребро се са подједнаком прецизношћу и љубављу прави у овом селу, додајући свему мало гламура и отмености. Изузетни примерци накита које овде можете наћи, несумњиво су доказ креативности и естетике, савршено уклопљене у скроман и рустичан декор Лефкаре, што јесте још један у низу контарста Кипра, али свакако и његова специфичност.


Лимасол

Сати су неприметно трошили дан и море је већ позивало на повратак ка обалама, припремајући нови спектакл, овог пута на позорници чувеног “Куриона”. Већ смо били надомак Лимасола који је касно поподне обојило најлепшим нијансама лета. Много модернији, ведрији и елегантнији од Ларнаке, али ништа мање изазован и привлачан, Лимасол је град у коме ћете пронаћи све што вам је потребно за сјајан одмор. Најдужа плажа на острву и прелепо шеталисте поред мора, окружено безбројним ресторанима, кафеима, хотелима, тржним центрима, воденим парковима и другим атракцијама, доприносе потпуном уживању. Ако на то додате буран ноћни живот Лимасола, журке на плажама, карнервале и безброј других занимљивих начина да се забавите, онда вам је јасно зашто је сваки тренутак у овом граду драгоцен.

Поред свега што смо навели, веома значајна карактеристика Лимасола је и његова изузетно богата, нетипична и ракошна прошлост. Велики број античких рушевина, остатака краљевских двораца и тврђава, низ музеја, галерија и уметничких дела под отвореним небом, чине посебне драгуље ове регије острва.


“Курион”

Величанствени “Курион” је један од њих. Место које вас, подижући завесу на својој каменој позорници, уводи у представу која нема крај и која својим заплетом и надахнућем слави десет хиљада година стару историју острва. Налази се на литици са које се пружа фасцинантан поглед на море, оивичено златним и зеленим нијансама плодних равница, а ископавања још увек износе нова блага на врело медитеранско сунце и чине да овај комплекс посетиоцима константно пружа нешто ново и другачије.

Изузетно очувани мозаици који су некада красили подове римских кућа, купатила и базена, освојиће вас својом лепотом, као и прелеп грчко-римски амфитеатар. Ту су и остаци ранохиршћанске базилике, који као и амфитеатар, чине ону посебну драж Кипра коју смо поменули, приметну на његовим најатрактивнијим локацијама. Чудесну симбиозу неба, камена и мора, осликану у мермерној снази и непролазности векова и легендарних богова.


Аполонов храм

После неког времена, кренули смо ка Пафосу, али смо застали код Аполоновог храма и нашли се у још једном занимљивом амбијенту. Светилишту бога Аполона, чији су златни обриси блистали наспрам плаво- сивог неба које је, сребрним и тамним сенкама, почело да припрема запањујући акварел који нас је чекао код места где је рођена звезда овог острва.

До тада, наредне редове посвећујемо највећој љубавној причи и најромантичнијој легенди антике. Наиме, Афродита и Адонис су били најзаљубљенији и најстраственији пар грчке митологије, симбол бескрајне и безусловне љубави. Од тренутка кад се родио, Адонис је постао центар Афродитиног света. Толико га је волела да се чак одрекла и Олимпа, како би била близу њега. Љубавна се нажалост завршила трагично тако што је лепог ловца у шумама Пафоса напао дивљи вепар, за кога се верује да је, уствари, био Аполон. Афродита није стигла на време како би спасла Адониса, већ је само успела да га пољуби, молећи га за опроштај, пре него што је издахнуо у њеном наручју. Комплетна регија Пафоса сматра се игралиштем заљубљеног пара, по коме су многа места у овом делу острва добила име, посебно она на којима су се, по предањима, Адонис и Афродита састајали.


Петра ту Ромиу

И коначно - Петра ту Ромиу. Место о коме сви причају. Место на коме је судар митова и стварности толико снажан да нам је одузео дах лепотом призора који се отворио пред нама, као море пред њом. Знали смо да ништа неће бити исто. Небо је у само неколико тренутака променило нијансу и светлост, ветрови су подигли море, богови су сишли са Олимпа носећи кишу. Азур воде је узео боју топаза и леда. Шкољка је почела да се отвара, а њен седеф је понео таласе, стварајући задивљујућу драматичност величанствене природне лепоте. Овако је сигурно било и у тренутку њеног рођења.

Верује се да је изронила из морске пене између две мале стене, сакривене међу таласима, готово неприметне наспрам колосалности осталих, које чувају тајну највећег од свих митова Кипра и најзначајнијег култа старогрчке цивилизације. Овде је први пут и заплакала и њене сузе су се претвориле у стене. Афродита или римска Венера, богиња лепоте, љубави и плодности, учинила је ово место познатим у целом свету.

И заиста, читаво окружење је бајковито и нестварно, кажу да је залазак сунца овде чаробан, па и не чуди што се на овој, без дилеме, једној од најпопуларнијх и најлепших плажа острва организују бројна венчања. Афродитине стене су као светионик љубави, по многим веровањима место вечне лепоте и младости. По једном романтичном предању, уколико се окупате међу овим стенама бићете вечно срећни у љубави, по другом, ако имате довољно одважности да у ноћи младог месеца зароните између њих, остаћете вечно млади. Све у свему, снови се овде продају по цени једног камена у облику срца, који, уколико нађете, што је врло тешко, морате ставити под јастук како би сањали особу која ће постати ваш животни сапутник.

Без обзира да ли верујете у чудесне приче које несумњиво свему дају посебну драж, море на овом месту заиста крије невероватну лепоту и сигурно тајну која никада неће бити откривена до краја, јер вероватно и не треба. А да овде има нечега, има. Киша је поново надолазила претварајући све ово у непролазна сећања.


Пафос

Дан се већ ближио крају када смо се нашли на улицама Пафоса, који је блистао окупан кишом и ветром. Овај мали град је у целини, са својом околином, стављен на Унескову листу светске културне баштине, јер обилује непроцењивим културно - историјским наслеђем.

Легендарни пафоски мозаици, Афродитине стене, њен храм из дванаестог века пре нове ере, антички “Одеон” театар, гробнице краљева, прелепи мозаици, Павлови ступови, сликовити манастири, тврђава на самој обали, археолошки музеј, Адонисови извори и друге изузетне знаменитости само су део низа прелепих бисера огромне вредности, које Пафос брижљиво чува под својим окриљем.

Тренутак растанка са Кипром није нас оставио у лошем расположењу. Напротив. У коферу препуном импресија и утисака остало је довољно места за нове успомене, када поново будемо посетили ово острво. Наша мапа скривеног блага Кипра је исцртана. Ви отворите своју, јер, верујте, остало је још толико тога да се види. До наредних путописа са нових, магичних дестинација, желимо вам лепо и инспиративно лето.