НАЈМАСОВНИЈИ карневал на води у овом делу Европе - “Дринска регата”, на место под дуго ишчекиваним јулским сунцем извео је 25.000 душа из целе Србије, Републике Српске, бивших југословенских република и још двадесетак држава. Пред очима посматрача, моћна река указала се као тесна за све чамце и сплавове под језером Перућац, а сва та сила окупљеног света запловила је до циља у Рогачици, 25 километара низводно.

Пиво и лубенице охлађени у Дрини и роштиљ и ражњеви на сваком кораку уз обалу реке били су увертира, али и завршница узбудљивог дана који многи ишчекују месецима унапред.

- Долазим сваке године. Ово је прилика да се шире друштво окупи на Дрини, која је српско море нестварне лепоте, и овај угођај не бих мењао ни за шта на свету - говори Драгослав Цвијовић (47), “капетан” једне од неколико хиљада дринских лађа. - После спуста Дрином, следи роштиљ, а увече концерти “Црвене јабуке” и Алена Исламовића. Претходне вечери били смо на Цецином концерту. Било је крцато и узбудљиво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: DRINSKA REGATA: Karneval na vodi

ВЕЋИНА учесника регате нашла се на реци у породичном аранжману, све је врвело од младог света, а за старије, то је била прилика да се забаве као у стара добра времена. Сви они границе уживања подижу на неки нови ниво, а овдашња омиљена дисциплина - веслање Дрином низводно, осим уживања, не захтева ништа више.

- “Дринска регата” је вентил, преко потребан свима. До смеха и разбибриге се лако стиже када сте на најлепшој српској реци у овако лепој природи - истиче Жарко Митровић (56), из Београда.

Претходно, отегла се магисталом колона возила од Перућца до Заглавка, а реч је о десетинама километара. Уследило је распакивање опреме и “наоружања”: џакови крцати лименкама пива нашли су се на чамцима. Све то поринуто је у воду, и све је било тек увертира за невероватан прозор: хиљаде чамаца истовремено отиснутих низ воду чинили су да овај карневалски спектакл подсећа на неки модерни балет. Реч уживање као да је означила почетак спуста. Реку су прекрили чамци и сплавови, вијорили су се барјаци, грмеле трубе, гореле су бакље, а неколико часова касније све се завршило низводно у Рогачици.

БАЈИНОБАШТАНИ су се још једном показали као одлични организатори карневала, посећенијег него што се могло претпоставити. Сви њихови напори били су усмерени на безбедност учесника.

Дринска регата” је синоћњим концертима завршена, а одржана је и овог пута у част старих дринских сплавара, који су некада спајали људе на две обале Дрине.